BBQ brisket
Een BBQ brisket schaf je aan bij LeJean VleesAtelier. Dit overheerlijke stuk vlees in immens populair in de Verenigde Staten, maar ook in Europa leren steeds meer mensen de kwaliteit van dit vlees kennen. Dit is dan ook niet verwonderlijk, aangezien het hier uniek en bijzonder smaakvol rundvlees betreft. Aan de andere kant staat de brisket erom bekend dat het vlees lastig te bereiden is, waardoor mogelijk niet iedereen de meest optimale smaaksensatie zal ervaren. Gelukkig staan wij klaar om je te helpen en je te voorzien van alle informatie die je nodig hebt, waardoor ook jij uiteindelijk in staat zal zijn om een heerlijke BBQ brisket op tafel te zetten.
Wat is een BBQ brisket?
Wanneer we het hebben over een BBQ brisket hebben we het in eerste instantie uiteraard over rundvlees. Om specifieker te zijn wordt dit barbecue vlees gesneden uit de borst van een rund. Doordat de borstspieren van de Black Angus runderen veel in beweging zijn is dit vlees niet bijzonder mals te noemen. Wel kan je uiteraard rekenen op een bijzondere smaak. Hiernaast bestaat het vlees uit twee verschillende gedeeltes, namelijk de flat en de point. Het betreft hier twee verschillende spieren die op elkaar liggen. De bovenste spier noemen we ook wel de ‘point’, terwijl we de onderste spier de ‘flank’ noemen. Het is zowel mogelijk om enkel alleen de ‘point’ of de ‘flank’ te bereiden of om de BBQ brisket in zijn geheel te bereiden. Houdt wel rekening met het feit dat het vlees langdurig gegaard moet worden en plan hier dan ook zeker meer dan voldoende tijd voor in.
Extra smaak toevoegen?
Hoewel een BBQ brisket al bijzonder smakelijk is van zichzelf is het tevens mogelijk om dit vlees te marineren met allerlei verschillende ingrediënten naar keuze. Hierdoor is het mogelijk om het vlees de smaak te geven die jij het lekkerst vindt. Maak bijvoorbeeld gebruik van één van de overheerlijke BBQ rubs uit ons assortiment of houdt het simpel en marineer de brisket enkel en alleen met peper en zout. Voorafgaand aan de bereiding is het trouwens tevens mogelijk om het vlees in te smeren met een barbecuesaus of een andere marinade naar keuze. Wanneer je vervolgens het vlees gaat bereiden op de barbecue zal er een mooie ‘glaze’ ontstaan die uiteraard ook nog eens zeer smaakvol is. Tot slot raden is het tevens mogelijk om tijdens de bereiding van de BBQ brisket een ‘rookrand’ te creëren. Dit bereik je door het vlees tussen het rookhout en de kolen te leggen. De rookrand zal zorgen voor een unieke smaak en er bestaat een grote kans dat je je vlees nooit meer zonder deze overheerlijke rand wilt nuttigen.
Een BBQ brisket bereiden
De bereiding van een brisket is tamelijk lastig en dit is dan ook precies de reden dat dit vlees in de Verenigde Staten vaak een belangrijke rol speelt in barbecue wedstrijden. Aangezien wij ervoor willen zorgen dat jij in staat bent om een smakelijk stuk vlees op tafel te zetten vertellen we je graag meer over de optimale bereidingswijze. Houdt ten eerste rekening met een lange bereidingsduur die in sommige gevallen wel meer dan 10 uur in beslag kan nemen.
Ten eerste is het belangrijk om de barbecue goed voor te bereiden. Dit doe je door een enkele zijde te verhitten tot een temperatuur van 100-105°C. Op het moment dat je de BBQ brisket hebt gemarineerd bak je het vlees op een indirecte wijze. Besproei vervolgens het vlees met water een beide kanten, zodat het gehele oppervlak van het vlees vochtig is. Op het moment dat er rook vrijkomt plaats je de brisket met de vetkant omlaag op het rooster. Sluit vervolgens de barbecue en laat het geheel zo’n vier uur garen. Zodra het vlees een kerntemperatuur van tussen de 65°C en 70°C heeft bereikt is het vlees klaar om voor de eerste keer van de barbecue gehaald te worden. Besproei het de BBQ brisket aan beide kanten met water en wikkel hier vervolgens aluminiumfolie en bakpapier omheen. Plaats het vlees weer terug op de barbecue totdat er een kerntemperatuur van 90-95°C is bereikt. Tot slot is het belangrijk om de brisket zo’n twee tot vier uur te laten rusten. Vervolgens snijdt je het vlees in dunne plakken en kan je het serveren met ingrediënten naar keuze.
Advies en informatie nodig?
Wil je meer weten over de bereiding van een BBQ brisket of heb je andere belangrijke vragen die je aan online slager LeJean wilt stellen? Neem dan contact met ons op door te bellen naar +31 70 201 70 34 of door een e-mail te sturen naar [email protected]. Wij vertellen je graag alles wat je wilt weten over de BBQ brisket uit ons VleesAtelier.