Waar komt ons bizonvlees vandaan?
Het bizonvlees van LeJean komt uit de USA en Canada. Hier leven de bizons op grote grasvlakten en in een natuurlijke omgeving. Het land waar de bizons leven wordt duurzaam onderhouden. Door deze duurzame praktijken wordt de biodiversiteit behouden. Dat is niet het enige, want het zorgt ook voor schonere rivieren en beekjes, minder wegvloeiing van mest, meer bestuivers voor planten en koolstofopslag in de bodem. Goed om te weten: bizons zijn geen bedreigde diersoort.
Over bizonvlees
De vraag naar bizonvlees is sterk toegenomen en dat is niet voor niets. Koks en consumenten hebben niet alleen de heerlijke smaak van bizon ontdekt, maar ook nog eens de voedingswaarden. Bizon is namelijk relatief gezond! Zo bevat bizon 45% minder calorieën, 87% minder vet en 100% meer ijzer dan rundvlees. Daarnaast bevat bizonvlees ook nog eens essentiële vitaminen en mineralen! Daarom wordt bizon ook wel 'het andere vlees' genoemd.
Hoe bereid je bizonvlees?
Bizonvlees is relatief dun. Er zijn dan ook verschillende manieren om de bizon steak te bereiden. We raden je aan om het niet verder te bakken dan medium, omdat het anders malsheid verliest; de beste kerntemperatuur voor bizon is 52°C.
Voorbereiding
- Laat de bizon steak eerst op kamertemperatuur komen, voordat je gaat bakken.
- Houd de kruiden eenvoudig. Gebruik bijvoorbeeld knoflook, grof zeezout, grof gemalen zwarte peper en een beetje olie. Deze kruiden zorgt voor een heerlijke korst en houdt de binnenkant sappig en mals.
Tip: Bestrooi de steak vlak voor het bakken met zout. Eerder zout toevoegen kan ervoor zorgen dat de steak minder sappig wordt.
Bereiding
1. Verwarm de oven voor op 165°C.
2. Giet de olie over de steaks en masseer de kruiden erin tot alle kanten bedekt zijn.
3. Leg één bizon steak per keer in een hete grillpan. Je hoort een intense sisser: dat is goed! Blijf gedurende 2 minuten dichtschroeien. Draai de steak vervolgens om en grill opnieuw 2 minuten aan de andere kant.
4. Leg boter, takjes tijm en teentjes knoflook in de pan, terwijl je de tweede kant van de steak grilt.
5. Terwijl de boter smelt, kantel de pan een beetje en begin de boter over de biefstuk te verdelen met een lepel terwijl het smelt.
6. Plaats de pan (of leg alles in een braadslee) voor ongeveer 5 minuten in de oven.
7. Haal de pan uit de oven en plaats de bizonsteak op een (schone) snijplank.
8. Laat het vlees voor 5 minuten rusten, dit houdt de sappen in de biefstuk.
Tip: Serveer met een frisse salade.
Eet smakelijk!
Wist je dat..?
- Mannelijke bizons wel 900 kg kunnen wegen en 1,90 meter lang kunnen zijn?
- Bizons vooral gras en schors eten? Dit bevordert de diversiteit van de flora!
- De ruige vacht zo goed geïsoleerd is dat sneeuw op hun rug kan vallen zonder te smelten?