Gratis verzending v.a. 65,00
Kies je eigen bezorgmoment
Bezorging tussen 17:00-22:30 uur
9.3Kiyoh
Toegevoegd aan winkelwagen
Bewerk winkelmandje Ga verder met winkelen
Confit de canard: genieten uit blik

Confit de canard: genieten uit blik

minuten lezen

Confit de canard is een echte delicatesse uit het zuidwesten van Frankrijk. Inmiddels zijn ook veel Nederlanders gek op dit gerecht. Het duurt alleen wel even voordat je het op tafel hebt staan. Gelukkig bestaat er ook confit de canard in blik. En nee: dit is niet eten uit blik zoals je dat normaal gesproken kent. We leggen het uit!

Wat is confit de canard?

Gekonfijte eend, of in het Frans ‘confit de canard’, zijn langzaam gegaarde eendenbouten. De bouten worden gegaard in hun eigen vet, dat noemen we ook wel konfijten. De smaak is intens en typisch Frans. Een smaak die je niet snel kan en wil vergeten.
Eendenbout

Gekonfijte eend in blik

Bij eten uit blik denk je misschien niet snel aan de allerlekkerste etenswaren. Maar bij gekonfijte eend in blik is dat anders. Omdat de gegaarde eendenbout is hun eigen vet worden ingeblikt krijgen de bouten extra smaak. Daarnaast is het supermakkelijk te bereiden en ook nog eens een stuk langer houdbaar.
 

Hoe wordt het gemaakt?

Voordat de eendenbouten in het blik belanden, worden ze op precieze wijze bereid. De bouten worden eerst gedroogd, waarna ze worden ingesmeerd met een kruidenmengsel. Iedere kok heeft zo zijn eigen mix, maar vaak bestaat zo’n kruidenmengsel uit nootmuskaat, peper, kruidnagel en gember. Als de eendenbouten helemaal gekruid zijn, worden ze een dag afgedekt zodat de kruiden kunnen intrekken. De vetten en sappen die zijn vrijgekomen na de eerste stappen, worden apart gehouden.

Een dag later worden de bouten gewassen en gedroogd. Dan worden ze in een ovenschaal gelegd waar het apart gehouden vet wordt toegevoegd. Daarna is het tijd om te konfijten: de bouten worden langzaam gegaard op laag vuur of in de oven.
Als de bouten zijn gekonfijt, wordt het met het vet een blik of pot gedaan en afgekoeld. Omdat de verpakking luchtdicht wordt afgesloten, zijn de bouten lekker lang houdbaar.

Confit de canard in blik bereiden

Je kunt de eendenbouten in de oven of pan bereiden. Het is helemaal aan jou. Het enige wat wel belangrijk is, is de manier waarop je de bouten uit het blik haalt. Het vet in het blik is namelijk gestold (hard geworden), wat het moeilijk maakt om de eendenbouten eruit te krijgen. Maak daarom het blik (deels)open, doe een laagje water in een pan en zet het blik erin. Het blik moet half onder water staan. Zet de pan op laag tot gemiddeld vuur en laat het gestolde vet langzaam vloeibaar worden.
Gekonfijte eendenbout

Grillen

Wil je de eendenbouten grillen? Dat kan je het beste doen in een oven met grill. Verwarm de oven voor op 200 °C en leg de bouten met de velkant naar boven op een bakplaat met aluminiumfolie. Zorg ervoor dat de bakplaat redelijk hoog in je oven staat. Grill de bouten vervolgens 8 tot 10 minuten, totdat het vel krokant is geworden. Houd ze wel goed in de gaten, want de bouten kunnen zo aanbranden.

In de oven

Wil je de eendenbouten niet grillen? Je kunt ze dan alsnog in de oven bereiden, maar dan op een ovenrooster met bakpapier. Leg hierbij de velkant weer naar boven en zet de bouten zo’n 20 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C. Je kunt ervoor kiezen om de laatste 5 minuten de grillstand aan te zetten, zodat de eendenbouten een knapperig korstje krijgen.

In de pan

Doe een beetje eendenvet uit het blik in een koekenpan en bak de velkant van de eendenbouten zo’n 2 tot 3 minuten op hoog vuur. Draai de bouten om, zet het vuur lager en laat ze nog even 5 tot 7 minuten warm worden.

Wat doe je met het vet?

Veel mensen gooien het vet uit het blik weg, maar geloof ons: doe dit niet. Schenk het overtollige eendenvet in een potje en zet het in de koelkast. Het dan weer gestolde vet kun je gebruiken om bijvoorbeeld aardappeltjes in te bakken. Superlekker!

Lekker uit blik

Zelf confit de canard maken is een langdurig en secuur werkje. Gelukkig hoef je dit niet meer zelf te doen: met confit de canard in blik van LeJean hoef je alleen nog maar het blik te open en de bouten op de warmen. Zo kán het niet mislukken. Smullen maar!

Heb je nog vragen? Neem dan contact op. Bel naar +31 (0)70 201 7034, stuur een e-mail naar [email protected] of maak gebruik van de chatfunctie op onze website. We beantwoorden al je vragen graag.

Delen
Categorieën
Dagelijks vlees Rund Varken Gevogelte Wild Lam Exotisch Seafood Halal BBQ Toebehoren ★ Actie ★ Klantenservice Mijn account