Ibérico spareribs, Ibérico ribfingers, Ibérico procureur. Waarschijnlijk heb je weleens van deze heerlijke stukken vlees gehoord. Misschien loopt het water al in je mond. Maar wat is Ibérico nou eigenlijk?
Wat is Ibérico?
Kortgezegd is Ibérico varkensvlees van Spaanse varkens die leven op het Iberische schiereiland. Het is een beschermde naam, zodat de zuiverheid van dit bijzondere ras wordt behouden. De naam Ibérico mag dus niet zomaar mag worden gebruikt. Ibérico is dus echt Ibérico, zoals champagne echt champagne is. En zo blijft de kwaliteit van het vlees hoog.
Het bijzondere aan het Ibérico varken
Dat het Ibérico vlees een wettelijk keurmerk heeft, is natuurlijk niet voor niets. Ibérico varkens zijn zwaarder en kleiner dan andere varkensrassen. Ze groeien langzaam en worden zo’n 180 kg! En doordat ze veel bewegen, heeft het vlees intramusculair vet (lees: prachtige marmering). Hierdoor is het lekker smaakvol, sappig en mals. Daarom wordt Ibérico ook wel Wagyu onder de varkens genoemd en heeft het een wettelijk keurmerk.
De smaak van Ibérico
De Ibérico varkens leven in het zuidwesten van Spanje, waar ze in alle vrijheid opgroeien op uitgestrekte landschappen. Ze leven buiten en eten van alles wat ze tegenkomen, denk aan kruiden, eikels, wortels en gras. In de zomer eten ze ook graan en maïs. Omdat ze in alle vrijheid opgroeien, bevat het vlees geen kunstmatige toevoegingen.
Ibérico heeft – door zijn voeding - een karakteristieke smaak. Het is het beste te omschrijven als nootachtig en kruidig. En het is ook nog eens rijk aan voedingsstoffen (enkel- en meervoudig vet). Een heerlijk, verantwoord stukje vlees dus. Dat wil je toch een keer proberen?
Populaire Ibérico producten
Heb je nog nooit Ibérico gegeten of wil je het een keer zelf bereiden? Ga dan voor de stukken die het meest toegankelijk (en populair) zijn! Voor welk stuk Ibérico je ook kiest: je hoeft ze niet (intensief) te kruiden. Alle stukken zijn namelijk van zichzelf al lekker smaakvol. We zetten de favorieten op een rijtje:
Ibérico rib fingers
Voor de Ibérico ribfingers heb je een beetje geduld nodig, maar we beloven dat dit het waard is. Ribfingers zijn de stukken vlees die tussen de ribben zitten en moeten langzaam worden gegaard. Het zijn eigenlijk spareribs, maar dan zonder bot. Lekker met patas bravas (en met je handen eten)!
Ibérico rack
De Ibérico rack is een favoriet voor op de bbq. De Ibérico rack moet langzaam gegaard worden op de bbq met bijvoorbeeld een zelfgemaakte vinaigrette en marinade.
Ibérico ribs
Met de Ibérico ribs trakteer je jezelf en anderen – als het je lukt om dit smaakvolle vlees te delen - op een heerlijke smaakbeleving. De Ibérico spareribs worden ook wel loinribs genoemd, omdat ze worden gesneden uit de bovenkant van de rug van het varken. Bereid de Ibérico ribs langzaam op de bbq met een lekkere rub.
Pluma Ibérico
De pluma van de Ibérico is eigenlijk de steak van het varken. Het zit achter de nek, de veer van het varken. De smaakvolle pluma Ibérico hoef je maar een paar minuten te grillen. Zo heb je binnen een paar minuten een heerlijk stukje vlees op tafel. Win-win!
Iberico procureur
Van procureur kan je heerlijke pulled pork maken. En van Ibérico procureur kan je heerlijke Ibérico pulled pork maken. Als je de Ibérico procureur langzaam gaart, valt het vlees zo uit elkaar. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een bbq (of slow cooker), bbq saus en geduld.
Ibérico vlees online kopen
Ibérico is dus varkensvlees van een klasse apart. Je koopt dit kwaliteitsvlees eenvoudig bij online slager LeJean. Heb je nog vragen over Ibérico of over iets anders? Neem dan contact met ons op. We zijn iedere werkdag van 09:00 tot 17:00 uur bereikbaar via +31 70 201 70 34 en via [email protected]. We beantwoorden je vraag graag.