Lamsvlees perfect bereiden
Hoe moet je lamsvlees nu precies bakken? Je kunt lamsvlees op verschillende manieren klaarmaken. Dit ligt aan het stuk lamsvlees dat je hebt gekocht of gaat kopen. Maar voor welk stuk lamsvlees je ook kiest: je krijgt lamsvlees echt perfect met een vleesthermometer en de juiste kerntemperatuur.
Haal het vlees op tijd uit de vriezer
Voordat je begint met de bereiding, is het van belang dat het vlees goed ontdooid is. Normaalgesproken hanteren we de regel dat je het vlees 24 uur voor bereiding uit de vriezer moet halen en laat ontdooien in de koelkast. Een uur voor bereiding kan het vlees uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen. Heb je een groot stuk lamsvlees, bijvoorbeeld een lamsschouder? Haal het vlees dan 36 uur voor bereiding uit de vriezer. Ben je vergeten het vlees op tijd uit de vriezer te halen? In deze blog lees je hoe je het stuk vlees alsnog snel kunt ontdooien.
Kerntemperaturen van lamsvlees
De beste manier om erachter te komen of het lamsvlees jouw gewenste gaarheid heeft, is door een kerntemperatuurmeter. De juiste kerntemperatuur garandeert ook nog eens dat alle bacteriën onschadelijk zijn. Steek de thermometer altijd in het dikste gedeelte van het stuk vlees.
Met onderstaand overzicht weet je precies welke temperatuur het lamsvlees moet hebben voor een bepaalde gaarheid. Let er wel op dat de kerntemperatuur na bereiding nog 2 °C zal stijgen.