Picanha is dé uitblinker van deze maand. Waarom? Ten eerste, omdat dit gewoonweg een zeer mals en bijzonder stuk vlees is. Daarnaast merken wij dat dit rundvlees te weinig aandacht krijgt in Europa. Ook in Nederland hebben vrij weinig mensen tot op dag van vandaag dit vlees ooit geproefd en het is dan ook ons doel om hier verandering in te brengen. Wat is Picanha en hoe bereid je dit vlees op de beste manier? Dat en meer gaan we je vertellen in dit blogartikel. Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder voor meer informatie.
Wat is Picanha?
Voordat we je echter meer gaan vertellen over hoe je dit vlees op beste manier kunt bereiden vinden het belangrijk dat je meer te weten komt over dit heerlijke vlees. Wat is Picanha precies? Dit vlees komt oorspronkelijk uit Brazilië en in dit land is dit stuk rund al jarenlang enorm populair en zelfs één van de meest gegeten stukken vlees. Het vlees uit ons assortiment is echter afkomstig van 100 dagen graan gevoerde runderen uit Australië. Doordat wij onze runderen graan voeren is het vlees mooi gemarmerd en tijdens de bereiding zal het vet in het vlees smelten. In combinatie met de aanwezige vetkap zal dit zorgen voor een ongeëvenaarde smaakbeleving.
Picanha is het staartstuk van een rund. Om precies te zijn bevindt het vlees zich achteraan op de rug van het rund vlak aan de staart. Dit deel van het rund is weinig in beweging, waardoor het werkelijk zo mals als boter is. Het vlees heeft de vorm van een driehoek, een prachtige rode kleur en een mooie dikke vetkap. De vraag: “Wat is Picanha?” hebben we nu beantwoord en in dit geval zal je het ook niet zo verwonderlijk vinden dat dit vlees het meest gegeten vlees van Brazilië is.
Picanha bereiden
De voorbereiding
Hoewel het ook mogelijk is om het vlees in de oven te bereiden, willen wij iedereen aanraden om dit rundvlees op de barbecue te bereiden. Wij raden dit, omdat de barbecue nét wat extra smaak toevoegt. Dit is dan ook precies de reden dat we je meer gaan vertellen over de bereidingswijze op de barbecue. Zorg er in ieder geval altijd voor dat je het vlees twee uur voor de bereiding uit de koelkast haalt en laat de picanha op kamertemperatuur komen. Wanneer het vlees op kamertemperatuur is verwijder je de verpakking en dep je de Picanha droog met keukenpapier. Snij de vetlaag een paar keer kruislings in, hierbij is het belangrijk om goed in de gaten te houden dat je niet in het vlees snijdt, maar enkel en alleen in de vetlaag. Dit insnijden voorkomt kromtrekken, geeft zout en rubs mogelijkheid om in het vlees te trekken. Bedek de vetlaag van het vlees met een flinke laag grof zeezout of een mooie rub. Doordat het vlees van zichzelf al bijzonder smaakvol is, is het niet noodzakelijk om hier nog extra kruiden aan toe te voegen. Natuurlijk is dit wel mogelijk indien je hier de voorkeur aan geeft. Laat het zout of rub minimaal een uur in het vlees trekken, voordat je deze gaat bereiden. Zout trekt namelijk vocht aan, waardoor het vlees tijdens de bereiding meer vocht zal vasthouden.
De barbecue
Indien je de bovenstaande stappen van de voorbereiding hebt doorlopen is het tijd om de barbecue aan te steken. Zorg er in ieder geval voor dat de barbecue een temperatuur van 130 ⁰C bereikt, voordat je het vlees erop legt. Leg tevens een aluminium schaaltje onder de Picanha, zodat al het vet wordt opgevangen. Leg de picanha met de vetkap omhoog op een rooster en steek vervolgens een kernthermometer in het dikste gedeelte van het vlees.
Voor de meest optimale smaak raden wij het aan om de Picanha te barbecueën tot er een kerntemperatuur van 47 ⁰C graden is bereikt. Indien je niet de beschikking hebt over een kernthermometer raden wij het aan om het vlees om de 20 minuten te controleren. Controleer in dit geval goed of het vlees de juiste cuisson heeft bereikt.
Op het moment dat het vlees de juiste kerntemperatuur of de juiste cuisson heeft bereikt haal je de Picanha van de barbecue. Plaats het vlees in aluminiumfolie en laat het geheel minimaal een kwartier rusten. Voer tijdens dit kwartier de temperatuur van de barbecue flink op, zodat je het vlees vervolgens gedurende 4 minuten rondom kunt grillen tot het moment dat de buitenkant van het vlees een mooi goudbruin randje heeft. De kerntemperatuur zal hierbij oplopen, bij minimaal 52⁰C graden is de picanha "Medium rare".
Tot slot haal je de Picanha van de grill en leg je deze weer in aluminiumfolie. Laat het vlees even goed doorgaren (minimaal 15 minuten), zodat alle sappen gelijkmatig door het vlees worden verspreid. Dit zal de smaak dan ook zeker ten goede komen. Vanaf dit moment is het mogelijk is het vlees aan te snijden of bijvoorbeeld te serveren aan je gasten. Let er wel altijd goed op dat je het vlees tegendraads snijdt, zodat je het meest malse vlees overhoudt.
Meer weten?
De vraag: “Wat is Picanha?” hebben we in dit blogartikel zo goed mogelijk proberen te beantwoorden. Toch is het altijd mogelijk dat je nog meer vragen hebt over dit heerlijke stuk vlees. Schroom in dit geval dan ook niet om telefonisch of via e-mail contact met ons op te nemen. Bel naar +31 (0)70 201 7034 of stuur een e-mail naar [email protected]. Wij vertellen je graag meer over de verschillende Picanha's uit ons assortiment.