Over chateaubriand
Vleesliefhebber of niet: je hebt vast wel gehoord van chateaubriand. Bij LeJean hebben we chateaubriand Black Angus en chateaubriand Blonde d'Aquitaine. De chateaubriand Black Angus komt van graangevoerde Black Angus runderen uit Australië. De chateaubriand Blonde d'Aquitaine komt van grasgevoerde Blonde d'Aquitaine runderen. Hetzelfde stukje vlees, maar toch een andere smaaksensatie.
Leuk feitje: het stuk vlees dankt zijn naam aan de Franse schrijver en staatsman Francois René Vicomte de Chateaubriand (1768-1848). Zijn kok zou de chateaubriand voor het eerst klaargemaakt hebben.
Waar komt het vandaan?
Chateaubriand wordt gesneden van het dikke uiteinde van de zogenaamde haas van het rund. Het is mager vlees en heeft daardoor een minder uitgesproken smaak dan bijvoorbeeld de ribeye. Het is daarom een uitstekend idee om dit vlees klaar te maken als er veel mensen komen eten. Wat je smaak ook is: dit vind je lekker!
Hoe kan je chateaubriand bereiden?
Natuurlijk is het belangrijk om de chateaubriand goed te bakken. Maar hoe doe je dat? Wij geven je graag de stappen, zodat jij lekker aan de slag kan.
Tip: als je niet met een vork in het vlees prikt, blijven de sappen en smaak het best bewaard. Gebruik voor het draaien van het stuk vlees bijvoorbeeld een tang.
1. Haal de chateaubriand 1 uur voor gebruik uit de koelkast.
2. Dep het vlees droog en bestrooi licht met zout.
3. Verwarm de oven voor op 180 graden.
4. Bak de chateaubriand in een koekenpan kort aan op alle kanten en plaats hem in een ovenschaal. Doe hem 10 minuten in de voorverwarmde oven.
5. Laat het vlees even rusten onder een theedoek.
Je bent klaar om de chateaubriand te eten!