Het wildseizoen is begonnen! Dat betekent dat je weer kunt genieten van o.a. wild zwijn, hert en fazant. Ben je benieuwd naar wild vlees, maar weet je niet waar je moet beginnen? We helpen je graag.
Wanneer begint het wildseizoen?
Hoewel wild vlees het hele jaar beschikbaar is, wordt er vanaf oktober gesproken van het (culinaire) wildseizoen. Dit komt doordat de jacht over het algemeen vanaf oktober is toegestaan. Dit verschilt wel per provincie en per wildsoort. Er wordt onder andere gejaagd om overpopulatie tegen te gaan.
Je mag trouwens niet zomaar jagen. Jagers moeten lid zijn van een jagersvereniging en een jagersvergunning hebben. Deze vergunning geldt voor een jaar.
Wildkalender
In de onderstaande wildkalender zie je welk wild wanneer beschikbaar is. Hoewel de provincies de afschotperiode bepalen en in elk land andere jachttijden gelden, vinden we het belangrijk dat er respect is voor natuur en dier. Doordat wild vlees dus echt een natuurproduct is, kan er soms minder beschikbaar zijn van een bepaald soort.
Benieuwd wanneer welk wild beschikbaar is? Bekijk dan onze wildkalender hieronder:
Hoe smaak wild vlees?
Niet iedereen is fan van wild vlees. Wild vlees heeft namelijk een unieke smaak. Dit komt doordat de smaak van het vlees onder andere wordt bepaald door hetgeen wat het dier eet. Daarom raden we aan om niet meteen met de meest uitgesproken stukken wild vlees te proberen, zoals wild zwijn (everzwijn). Wilde zwijnen eten alles wat ze tegenkomen: van eikels tot aan wortels. Hoerdoor is dit mooie vlees steviger, intenser en pittiger dan varkensvlees.
Wild eten: waar moet ik mee beginnen?
Als je voor het eerst wild vlees gaat eten, kan je het beste gaan voor een hertenbiefstuk of een reebiefstuk. Deze prachtige stukken vlees hebben geen sterk uitgesproken smaak, maar zijn zeker wel als wild herkenbaar.
Ree- en hertenbiefstuk bereiden
Je hoeft de herten- of reebiefstuk kort te bereiden. Meestal is 3 minuten per kant al genoeg. Hoe lang je de biefstuk moet bakken, hangt wel af van de dikte van het vlees. De beste manier om een ree- of hertenbiefstuk te bereiden is door het kort in de pan dicht te schroeien en het daarna zo’n 5 minuten op 120 ºC in de oven.
Wat is het verschil tussen hert en ree?
Kortgezegd zijn herten een stuk groter en zwaarder dan reeën. Het verschil is goed terug te proeven in de smaak: ree heeft een subtiele noot en heeft geen nadrukkelijke wildsmaak. Dit is dus zeker een smakelijk stukje wild vlees voor de beginner.
En hoe smaakt hert? Hertenvlees is mals en fijn van structuur. Doordat herten veel lopen, is het vlees goed doorbloed. Hertenvlees is daardoor donkerrood van kleur en smaakt intenser dan ree. Het heeft een houtachtige smaak. Sommige mensen omschrijven hertenvlees als rundvlees met een lichte wildsmaak.
Wildrecepten
Wild vlees wordt vaak gegeten met de feestdagen, bijvoorbeeld een hertenrack of een hele konijn. Maar je kunt wild vlees natuurlijk ook gewoon dagelijks eten. Wat dacht je bijvoorbeeld van hazenpeper of reebout uit de oven?
Wildrecept maken? Wild vlees kopen je bij LeJean
Voor het maken van een lekker wildrecept, is het natuurlijk belangrijk dat je goed wild vlees gebruikt. Het ene wild is namelijk het andere niet. Bij LeJean vind je écht wild vlees, wat betekent dat de dieren niet ‘gekweekt’ zijn. Het wild vlees uit ons assortiment komt uit verschillende landen, waar de dieren in het wild leven. De dieren worden alleen beschoten als dit is toegestaan.
Meer weten?
Wil je meer weten over wild vlees? Neem dan contact met ons op door de mailen naar [email protected] of bel (0)70 201 7034. We help je graag!