De chuck eye steak is het product van de maand februari! En dat is niet zomaar, want dit stuk vlees is eigenlijk een goed bewaard geheim. Het lijkt namelijk op een ribeye, maar dan een stuk voordeliger. De chuck eye steak wordt niet voor niets ook wel de poor man's ribeye genoemd. Deze kennis willen we natuurlijk graag met je delen!
Waar komt de chuck eye steak vandaan?
Uiteraard gaan we je vertellen hoe je de chuck eye steak kunt bereiden, maar we vertellen je graag eerst wat de chuck eye steak precies is.
De chuck eye steak komt van de hals en onderrib van de rund. De ribeye steak wordt gesneden uit de zesde tot twaalfde rib, en de chuck eye steak komt van de vijfde rib. Het zit dus echt naast elkaar en vandaar dat het ook relatief veel op elkaar lijkt. Het verschil zit 'm in de malsheid: de chuck eye steak is iets minder mals dan de supermalse ribeye. Daarnaast is de chuck eye steak ook zeer geschikt voor een langzame bereiding, denk aan een lekker stoofpotje. Maar je kunt de chuck eye steak ook grillen. Een veelzijdig, lekker en betaalbare steak dus!
Onze chuck eye steak komt van graangevoerde Black Angus runderen uit Australië. Black Angus runderen hebben meer intramusculair vet dan andere runderrassen. Dit vet zorgt niet alleen voor malsheid, maar het geeft ook smaak aan het vlees. Omdat deze runderen minimaal 100 dagen zijn graangevoerd, wordt het vlees extra mals.
De chuck eye steak bereiden
Hoewel de chuck eye lijkt op een ribeye, raden we het wel aan om deze stukken vlees anders te bereiden. De chuck eye steak is geschikt om te bereiden op de barbecue, maar de chuck eye steak is ook lekker om langzaam te garen. Voor welke bereiding je ook kiest, zorg er altijd voor dat je de chuck eye steak 24 uur voor bereiding uit de vriezer haalt (en laat ontdooien in de koelkast). Zorg er ook voor dat je de steak een uur voor bereiding op kamertemperatuur laat komen.
Korte bereiding
Ga je voor een (korte) bereiding op de barbecue? Dan kun je kiezen om de steak te marineren met een lekkere rub, zoals Beef BBQ Chief van Natural Spices. Maar je kunt er ook voor kiezen enkel een goede hoeveelheid zout en peper te gebruiken. Gebruik een kernthermometer om de kerntemperatuur in de gaten te houden. Houd als kerntemperatuur 52 °C aan voor rare, 56 °C voor medium rare en 60 °C voor medium gaarheid.
Barbecue
Bereid de barbecue voor op 120 °C indirect grillen. Smeer de chuck eye ondertussen eventueel in met een rub naar keus. Leg de chuck eye steak vervolgens op de bbq en gaar tot een kerntemperatuur van 35 °C. Als de chuck eye de kerntemperatuur heeft bereikt, kun je de bbq klaarmaken voor direct grillen (200 °C). Grill de chuck eye steak tot een kerntemperatuur van 50 °C (gaar de steak langer door als je de steak liever medium rare of medium hebt). Laat het vlees vervolgens zo'n 5 minuten in aluminiumfolie rusten totdat de gewenste kerntemperatuur is bereikt.
Tip: serveer met chimichurri.
Langzaam garen
Je kunt ervoor kiezen om de chuck eye steak langzaam te garen in de oven, pan of barbecue. Hoe je de chuck eye moet bereiden, ligt aan het recept. Boeuf bourguignon is bijvoorbeeld een lekker recept met chuck eye steak. Je vindt het recept hier.
Meer weten?
De vraag 'wat is een chuck eye steak?' hebben we zo goed mogelijk proberen te beantwoorden. Toch is het altijd mogelijk dat je nog meer vragen hebt over dit heerlijke stuk vlees. Mocht dit het geval zijn, twijfel dan niet om contact met ons op te nemen. Bel naar +31 (0)70 201 7034 of stuur een e-mail naar [email protected]. Wij vertellen je graag meer over de chuck eye steak of een ander stuk vlees uit ons assortiment.