Als je houdt van een lekker stuk vlees, dan heb je misschien al een keer gehoord van grasgevoerd vlees. Dit vlees staat bekend als goed, gezond en eerlijk vlees. Maar wat is het nu precies en is grasgevoerd vlees hetzelfde als biologisch vlees? We leggen het uit!
Wat is grasgevoerd vlees?
In ons assortiment vind je 2 ‘soorten’ rundvlees: graangevoerd en grasgevoerd rundvlees. Graangevoerde runderen worden afgemest met graan of maïs. Dit geeft het vlees een andere verhouding vet dan bij grasgevoerde runderen. Graangevoerd vlees is daardoor dus wat vetter en sappiger.
Grasgevoerd rundvlees wordt, in tegenstelling tot graangevoerd vlees, niet afgemest met graan of maïs. Dit maakt het vlees wat minder zacht, maar wel weer smaakvoller en gezonder. Grasgevoerd vlees bevat namelijk meer antioxidanten en vitaminen, zoals vitamine E. Het heeft bovendien meer Omega 3 en meer CLA (gezonde vetten voor het hart). Daarom wordt grasgevoerd rundvlees vaker gekozen bij bijvoorbeeld een paleo dieet.
Is biologisch vlees grasgevoerd?
Biologisch vlees wordt steeds populairder en zien we ook steeds vaker bij supermarkten in de schappen liggen. Grasgevoerd vlees wordt daarentegen niet (vaak) verkocht in supermarkten. Je raadt het misschien al: biologisch vlees is niet altijd grasgevoerd. Om vlees biologisch te mogen noemen, moet het aan allerlei eisen voldoen. Zo moeten de verkoper, leverancier én transporteur in het bezit zijn van de benodigde certificaten. Verder moet een stal een oppervlakte hebben van 2,5m2 per rund van 200 kg. Maar het is voor biologisch vlees niet verplicht de runderen enkel te voeren met gras. Zo mag het dieet van een koe voor 40% uit krachtvoer bestaan, wat steeds meer bestaat uit maïs. En dat maakt het vlees dan weer graangevoerd.
Waar komt grasgevoerd vlees vandaan?
Bij online slager LeJean vind je grasgevoerd vlees uit verschillende landen, zoals Uruguay, Ierland en Nieuw-Zeeland. Het gunstige klimaat van Uruguay biedt de ideale omstandigheden voor het houden van runderen. Op de uitgestrekte pampa's hebben ze volop ruimte om te grazen.
Ons Ierse rundvlees komt van de uitgestrekte weilanden van Ierland, waar de verschillende grassoorten en kruiden zorgen voor een unieke smaak die verschilt van het grasgevoerde rundvlees uit Uruguay. Het grasgevoerde rundvlees uit Nieuw-Zeeland komt van een familiebedrijf. Daar groeien de runderen langzaam op grote grasvlaktes op.
De reden dat ons grasgevoerd rundvlees niet uit Nederland komt, is omdat het in Nederland niet mogelijk is om de runderen het hele jaar door buiten te laten grazen. De Nederlandse landschappen zijn namelijk te drassig in de winter. En als een rund op stal staat, kost dat veel co2. Bovendien krijgen koeien dan vaak vitamines en andere toevoegingen toegediend om het dier gezond te houden. In ons assortiment vind je rundvlees zonder toevoegingen.
Favoriete grasgevoerd rundvlees van LeJean
Met ons grasgevoerd rundvlees ben je verzekerd van een gezond stuk vlees van hoge kwaliteit. Kan je geen keuze maken of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op via [email protected]. We helpen je graag.