Kalfsvlees is vanwege zijn zachte textuur en verfijnde smaak een echte traktatie. En het bereiden is echt niet alleen voor de professionele kok geschikt. Ook als je gewoon houdt van lekker eten en kokerellen, kan je kalfsvlees heerlijk bereiden. Kalfsvlees bereiden hoeft namelijk helemaal niet zo moeilijk te zijn. In deze blog lees je alles over de soorten kalfsvlees en geven we je tips over het bereiden.
Jongere runderen
Kalfsvlees is vlees dat komt van jonge runderen, ook wel kalveren genoemd. Kalveren zijn 8 tot 12 maanden oud als ze worden afgemest. Het vlees van een kalf is dan mooi rosé van kleur. Na 12 maanden is een kalf een rund, dus vanaf dan wordt het rundvlees genoemd.
Soorten kalfsvlees
Naast verschillende stukken kalfsvlees, bestaan er ook nog verschillende soorten kalfsvlees, namelijk blank kalfsvlees en rosé kalfsvlees. Het grootste verschil zit in de voeding. Het is een beetje vergelijkbaar met grasgevoerd en graangevoeerd rundvlees.
Kalveren die vooral zijn gevoerd met melk en/of vloeibare restproducten, geven blank kalfsvlees. Blank kalfsvlees is mager en heeft een fijne structuur. Rosé kalfsvlees komt dan weer van kalveren die ruwvoer en een beetje melk gevoerd krijgen. Dit vlees is zwaarder en zacht van smaak.
Het kalfsvlees van LeJean
Bij LeJean vind je 100% rosé kalfsvlees in het assortiment. Ons kalfsvlees is afkomstig van Nederlandse boeren. De kalverhouderijen worden allemaal zorgvuldig geselecteerd. Zo is het belangrijk dat de kalveren op kunnen groeien bij boeren die hart hebben voor dierenwelzijn en waar de kalveren veel buiten kunnen lopen.
Het assortiment
Kalfsvlees bevat weinig vet en is ook daardoor een populaire keuze. Bij LeJean kan je kiezen uit kalfsspareribs, ossobuco en kalfswangen.
- Kalfsspareribs komen van de ribben van het kalf, net zoals varkensspareribs. Heerlijk van smaak en perfect als je voor een magere variant van spareribs wil gaan.
- Kalsossobuco is heel populair in Italië is ook wel bekend als gestoofde kalfsschenkel of Italiaans stoofvlees. Ossobuco is gesneden van het bovenste deel van de schenkel en bevat nog het mergpijpje voor extra smaak.
- Kalfswangen komen echt van de wangen van het kalf. Maar vergis je niet: dit deel heeft lekker veel smaak, omdat het constant in beweging is geweest.
Kalfsvlees bereiden
Hoe je kalfsvlees precies moet bereiden, ligt aan het stuk kalfsvlees wat je gaat bereiden.
Kalfsspareribs
Kalfsspareribs zijn geweldig op de barbecue, maar je kunt ze ook in de oven klaarmaken. Vergeet niet om eerst het vliesje aan de achterkant te verwijderen met een mesje. Smeer de ribs daarna in met jouw favoriete BBQ rub. Doe dit minimaal 3 uur voor bereiding. Tip van ons: als je kiest voor een zoetige rub, zal er een krokant korstje ontstaan. Superlekker!
Nadat je de ribs hebt gemarineerd en hebt laten staan, is het tijd om ze te bereiden. Dit kan in de oven (80 minuten op 160 °C) of op de BBQ (2 uur lang op 100 °C, daarna nog 1,5 uur op 135°C en vervolgens 30 minuten op 150 °C).
Kalfossobuco
Met ossobuco maak je een heerlijk (Italiaans) stoofpotje. Dat duurt misschien even, maar dat is het echt meer dan waard. De kalfsschenkel moet zo’n 2 uur sudderen op laag vuur. Het vlees is klaar als het zacht is. Het hoeft niet uit elkaar te vallen.
Kalfswangen
Kalfswangen zijn op z’n lekkerst als je ze stooft. Dan worden ze namelijk een stuk malser dan als je ze zou bakken. Het makkelijkste is om ze te stoven in een ovenvaste stoofpan. Bak de wangen eerst rondom bruin en zet het daarna zo’n 4 uur in de oven. Zorg ervoor dat de wangen ondergedompeld zijn in bouillon naar keuze.
(Kalfs)vlees bestellen
Bij online slager LeJean is het bestellen van vlees heel eenvoudig. Heb je vragen over ons kalfsvlees of andere producten? Stuur dan een mail naar [email protected] en we beantwoorden je zo snel mogelijk. Liever telefonisch contact? Dat kan ook! We zijn iedere werkdag van 9:00 tot 17:00 uur bereikbaar via (0)70 201 7034.