Wat betekent konfijten?
Wanneer we het hebben over gekonfijte gerechten, bedoelen we in principe groentesoorten of fruitsoorten die zijn doordringt met suiker. Hiernaast is het echter ook mogelijk om vlees te konfijten. Dit is mogelijk door het vlees te laten garen op een zeer lage temperatuur voor een langere tijd. Zowel het konfijten van groenten en fruit met suiker als het langzaam braden van vlees zorgt ervoor dat de producten langer houdbaar blijven. Hierdoor wordt het bijvoorbeeld mogelijk om deze producten in blik aan te bieden, zonder dat de smaak en de ervaring van de producten verloren gaat.
Waar komt de gekonfijte eend vandaan?
Waarschijnlijk heb je al opgemerkt dat je binnen ons assortiment terecht kunt voor het aanschaffen van onder andere gekonfijte eend. Gekonfijte eenden zijn in Frankrijk al jarenlang enorm populair en wanneer je zelf weleens in Frankrijk op vakantie bent geweest zal je gerecht dan ook zeker op de menukaart in menig restaurant voorbij hebben zien komen. De gekonfijte eendenpoten worden geconserveerd in eendenvet, waardoor ze beschikken over een unieke smaak en langer houdbaar zijn. Binnen ons assortiment is het zowel mogelijk om kant-en-klare gekonfijte eend te bestellen, maar het is natuurlijk ook mogelijk om je eigen eendenbouten te konfijten. De keuze is aan jou, maar wij kunnen je echter verzekeren dat dit vlees over een enorm krachtige smaak beschikt die je waarschijnlijk nog nooit eerder hebt ervaren.
De ingrediënten
Het maken van een heerlijke gekonfijte eend is in principe niet bijzonder lastig. Wel is het belangrijk dat je beschikt over de juiste ingrediënten. Je hebt in ieder geval de volgende ingrediënten nodig:
- 4 eendenbouten
- 6 komijnzaden
- 12 korianderzaden
- 3 jeneverbessen
- 50 gram grof zeezout
- 1 bosje verse tijm
- 1 bosje verse rozemarijn
- 1 fijn gesneden knoflookteen, plus 1 halve knoflook bol
- 500 gram eendenvet
- 2laurierbladen
- 1 theelepel peper korrels
De bereiding
Indien je alle bovenstaande ingrediënten hebt weten te verzamelen kan je aan de slag met de bereiding van de gekonfijte eend. Zorg er in ieder geval voor dat je de dag vóórdat je gaat koken komijn- en korianderzaden in een pan roostert totdat er aangename aroma’s vrijkomen. Plaats deze zaden vervolgens op een snijplank en druk ze fijn met de zijkant van je mes. Plet de jeneverbessen en meng deze met de kruiden en het zout. Breng het mengel dat je hebt gerealiseerd aan op de eendenbouten, bestrooi met verse tijm, rozemarijn en knoflook. Laat dit geheel een dag marineren in een marinadezak in de koelkast. Dit zorgt er in principe voor dat je het vlees als het ware pekelt, waardoor de gekonfijte eend langer houdbaar is.
De volgende dag haal je de eendenbouten uit de marinadezak en dep je ze voorzicht droog met een stuk keukenpapier. Probeer hierbij te voorkomen dat je de marinade van het vlees onttrekt. Vervolgens plaats je de gekonfijte eend in een gietijzeren pan, slowcooker of in een braadzak in de oven. Voeg het eendenvet toe en zorg ervoor dat de bouten geheel zijn omgeven in eendenvet. Voeg de laurierbladen, peperkorrels en een halve bol knoflook toe en braad het geheel voor ongeveer 2,5 uur totdat het vlees bijna van het bot afvalt. Doe dit op een temperatuur van ongeveer 95°C. Als het vlees klaar is laat je het geheel afkoelen. Het vet zal nu ook weer stollen. Bewaar de eendenbouten in het eendenvet op een donkere, koele en droge plaats en laat het geheel enige dagen rijpen. Na enkele dagen is het mogelijk om de gekonfijte eend te serveren aan jezelf of natuurlijk aan je gasten.
Meer informatie nodig?
Heb je behoefte aan meer informatie met betrekking tot het bovenstaande recept of wil je bijvoorbeeld weten hoe je dit gerecht kunt combineren met andere smaakvolle gerechten? Dan mag het natuurlijk duidelijk zijn dat het altijd mogelijk is om contact met ons op te nemen. Wij weten namelijk precies hoe jij deze gerechten kunt bereiden en combineren, waardoor je een smaaksensatie als nooit tevoren zal ervaren. Daarnaast kunnen wij je tevens voorzien van handige tips met betrekking tot de bereiding van dit overheerlijke gerecht. Twijfel in het geval van vragen dan ook niet langer en neem vandaag nog contact op met onze klantenservice. Wij voorzien je graag van alle informatie die je nodig hebt over bovenstaand recept voor het maken van gekonfijte eend.