Het gebeurt hier echt niet altijd dat iedereen lekker vindt wat we maken, maar in dit geval heeft iedereen (papa, mama en kinderen 7, 5 en 3) ervan genoten! Het was op! En wat was het dan, lams/rund kebab, pitabroodje, tzatziki, gerilde groente en/ of rauwkorst. Bij ons paste alles op de BBQ in een keer.
Ingredienten
Spiezen, BBQ, draaispit, rooksnippers, plancha, rookplankjes
Kebab - 600 gram lamsgehakt |
Tzatziki - 2 komkommers |
Pitabroodje - 300 gram bloem |
Aanraders voor de groente (grillen of rauw) - Courgette
|
Bereiding
Pita
- Doe de bloem en 175 ml water in de kom van de keukenmachine en laat deze draaien op een middenstand.
- De rest van het water hand warm met de suiker en gist even laten staan, de gist begint dan te werken.
- Voeg zout toe aan het deeg en dan het gist mengsel en de olijfolie. Ik laat het dan rustig draaien 10 tot 15 minuten
Tzatiki
- Was de komkommer, halveer ze, verwijder de zaadlijsten en rasp ze grof (blokrasp). Doe de komkommer in een zeef of kaasdoek en bestrooi met zout, laat dit 15 minuten staan.
- Ondertussen rasp je de citroenen, de citroenrasp hak je met alle kruiden en de knoflook heel fijn Dus ook voor de kebab. Knoflook kan je ook goed raspen, uitknijpen in rauwe bewerking is echt minder lekker.
- De helft gebruik ik voor de tzatziki. Dit meng ik al met de yoghurt, alle citroensap en de olijfolie. Komkommer nog niet!
Kebab
- Meng het gehakt, met de kruiden en specerijen tot een geheel. En vouw, kneed deze om de spiezen. Leg dit in de koelkast minimaal een uur.
Pita
- Kneed het met de hand nog even het deeg na, laat deze vervolgens 60 minuten rijzen. (het is een nat deeg, gebruik bloem, rijstebloem of maismeel om het niet te laten plakken)
Tzatziki
- Knijp de komkommer goed uit en voeg het toe aan het yoghurt mengsel en voeg peper en zout naar smaak toe, persoonlijk denk ik dat het een beetje aan de zoute kant moet zijn.
Pita
- Verdeel het deeg ik 6 bollen en bol het ook wat op, laat het nog 30 minuten rijzen.
Groente
- Snijd de groente zodat het klaar is voor de grill
Barbecueën maar
- Hang de spiezen in het draaispit, maak de rookplankje warm zodat ze gaan roken, idem met de snippers.
- Vuur onder het vlees en de plancha aanzetten.
- Groente op de plankjes of onder het vlees.
- Rol de broodjes uit tot het platte plak is en bak ze op de plancha, draai ze even om
Bier tip! Drink hier een mooi witbiertje bij.
Met dank aan paul_bierenbbq voor het recept.