Ingrediënten
Voor 6 personen
- 2 graangevoerde short ribs met elk 3 ribben
- 4 uien
- 75 ml arachideolie
- 500 ml Guiness bier
- 750 ml runderbouillon
- 150 ml ahornsiroop
- 1 klein bosje tijm
- 100 gram ketchup
- 100 gram mosterd
- 75 gram HP sauce
Voor de marinade
- 2 el cayennepeper
- 2 el gerookt paprikapoeder
- 2 el knoflookpoeder
- 1 el gemalen komijnzaad
- 1 el zwarte peper
- 3 el zout
- 6 el arachideolie
Bereiding
1. Meng voor de marinade alle droge ingrediënten door elkaar en roer de olie erdoor. Verwijder het vlies van de short ribs aan de kant waar de ribben zitten. Wrijf de short ribs goed in met de marinade. Laat ze afgedekt in de koelkast 12 uur marineren.
2. Verwarm de volgende dag de oven voor op 120 °C. Pel de uien en snijd ze in grove ringen. Verwarm de arachideolie op medium vuur in een grote braadpan en bak hierin de uien in 15 minuten mooi bruin zodat ze goed karamelliseren.
3. Schenk de Guiness in de pan, zet het vuur hoog en laat het bier tot de helft inkoken. Roer dan de bouillon en ahornsiroop erdoor en voeg de tijm toe. Breng onder af en toe roeren aan de kook.
4. Leg de gemarineerde short ribs in een grote braadslee. Schenk het biermengsel erover en dek af met aluminiumfolie. Plaats de braadslee in de oven en laat ongeveer 5 uur zachtjes garen tot het vlees zacht is.
5. Haal de ribs uit de braadslee. Schenk het vocht door een zeef in een steelpan en laat afkoelen.
6. Schep het gestolde vet wat naar de oppervlakte van het braadvocht komt af en verwarm het vocht op hoog vuur. Laat tot ongeveer de helft inkoken en roer de ketchup, mosterd en HP sauce erdoor zodat je een dikke saus krijgt. Breng intussen de temperatuur van je oven naar 150 °C.
7. Leg de short ribs weer in de braadslee en lak ze rondom met de saus. Schuif de braadslee in de oven en laat de ribs nog 15-20 minuten garen. Lak ze steeds na circa 5 minuten weer met de saus.
Tip: serveer de short ribs met een groene salade.