Misschien is het je al opgevallen dit stuk vlees verschillende namen heeft: diamanthaas, petit tender, teres major en jodenhaas. Het gaat allemaal om hetzelfde stuk vlees. Dit stuk vlees heeft onder andere de naam jodenhaas naam gekregen, omdat orthodoxe joden vanwege hun spijswetten geen vlees van de achterbout mogen eten. Waarom heet een diamanthaas een diamanthaas? Met een beetje creativiteit kun je de vorm van een diamant in dit stuk vlees zien. De diamanthaas is relatief onbekend, maar verovert door de jaren heen steeds meer terrein. Probeer het nu zelf!
Ingrediënten voor 2 personen
- 2 diamanthazen van ca. 250 g
Voor de chimichurri:
- 1 bosje peterselie
- 1/2 bosje koriander
- 1 teentje knoflook
- 2 gram chilivlokken
- 50 ml extra vergine olijfolie
- 1 klein teentje knoflook
- grof zeezout
- grofgemalen zwarte peper
De bereiding
1. Haal een uur voor bereiding de diamanthaas uit de verpakking en laat afgedekt op kamertemperatuur komen.
2. Pluk ondertussen voor de chimichurri de blaadjes van de peterselie en koriander en hak ze fijn. Pel de knoflook en hak fijn. Meng alle ingrediënten voor de chimichurri met grof zeezout en grofgemalen zwarte peper door elkaar.
3. Zet de barbecue aan. Zorg dat je een hete (direct) en een minder hete (indirecte) zone hebt.
4. Smeer het vlees in met (olijf)olie.
5. Grill de diamanthaas rondom mooi bruin in de hete zone en plaats vervolgens in de minder hete zone van het rooster.
6. Laat het vlees verder garen tot een kerntemperatuur van ongeveer 51 °C.
7. Haal het vlees van de barbecue en laat onder aluminiumfolie 10 minuten rusten voordat je het vlees gaat aansnijden.
8. Breng de diamanthaas op smaak met zout en peper en serveer samen met de chimichurri.