Ingrediënten voor 4 personen
- lamsbout zonder been van zo'n 1,5 kg
- 4 el fijne mosterd
- 3 teentjes knoflook
- 2 uien
- 2 wortels
Voor de korst
- 1 bosje peterselie
- 1 bosje munt
- 5 takjes rozemarijn
- 3 teentjes knoflook
- 175 g wit (oud)broodkruim
- 4 el olijfolie
Voor de saus
- 2 el bloem
- 400 ml rode wijn
- 400 ml runderfond
- 3 takjes tijm
- 1 el fijne mosterd
- 30 gram boter
Benodigdheden: slagerstouw
Bereiding
1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd eventuele losse velletjes en vliezen van de lamsbout. Snijd de lamsbout open en leg het vlees plat voor je neer. Snijd het vanaf het midden naar beide kanten in en sla open zodat je een grote lap vlees krijgt. Bestrijk deze met 2 eetlepels van de mosterd. Pel en snipper de knoflook en verdeel over het vlees. Bestrooi met peper en zout. Rol het vlees vanaf de korte kant op en bind op met slagerstouw tot een rollade.
2. Pel en snipper de uien. Schil de wortels en snijd ze in blokjes. Verdeel ze over een braadslee en schenk er 250 ml water bij. Zet het rooster in de braadslee en leg hier de lamsrollade op. Zet in de oven en rooster de rollade 30 minuten.
3. Pluk intussen de blaadjes van de peterselie en de munt en de naaldjes van de rozemarijn en hak ze fijn. Pel de knoflook en hak fijn. Kneed alle ingrediënten voor de korst met peper en zout naar smaak goed door elkaar tot een soort deeg.
4. Haal de rollade uit de oven en verlaag de temperatuur van de oven naar 150 °C. Bestrijk de rollade met 2 eetlepels mosterd en vorm een gelijkmatige laag van de kruidenkorst om het vlees. Leg de rollade terug op het rooster in de braadslee. Steek een kernthermometer tot in de kern van het vlees en stel deze in op 60 °C. Laat het vlees garen tot de ingestelde kerntemperatuur is bereikt. Het maakt niet uit als er wat van de korst in de braadslee valt, hierdoor wordt de saus straks alleen maar lekkerder.
5. Haal de braadslee uit de oven als de ingestelde kerntemperatuur is bereikt. Dek de rollade losjes af met aluminiumfolie. Verwarm voor de saus de braadslee met inhoud op het fornuis en roer de bloem erdoor. Laat 1 minuut koken, schenk de wijn erbij en schraap de bloem van de bodem van de braadslee. Laat nog 1 minuut koken en schenk de runderfond erbij. Breng aan de kook en laat 10-15 minuten op medium vuur inkoken tot sausdikte.
6. Zeef de saus boven een pan. Klop de mosterd en tenslotte de boter erdoor. Snijd de lamsrollade in plakken en serveer de rodewijnsaus erbij.