Ingrediënten voor 10 personen
- 2 kg ossenhaas
- 1/2 bosje rozemarijn
- 1/2 bosje tijm
- 50 gram boter
- Peper en zout
Bereidingswijze
1. Haal een uur voor bereiding de ossenhaas en de boter uit de koelkast en laat afgedekt op kamertemperatuur komen.
2. Verwarm de oven voor op 180 °C.
3. Verwarm ondertussen de boter in de pan en bak de ossenhaas rondom goudbruin.
4. Haal het vlees uit de pan en laat, losjes afgedekt onder aluminiumfolie, even rusten.
5. Ris intussen de naaldjes van de rozemarijn en de blaadjes van de tijm en hak ze fijn. Meng de kruiden door de zachte boter.
6. Strooi peper en zout over de ossenhaas en bestrijk met de kruidenboter.
7. Leg de ossenhaas in een ovenschaal en steek de kernthermometer in het dikste gedeelte van het vlees. Stel de kernthermometer in op een temperatuur van 52 à 54 °C voor een medium rare garing.
8. Zet de schaal op het rooster in het midden van de oven en rooster het tot de gewenste kerntemperatuur is bereikt.
Tip: De ossenhaas heeft de vorm van een kegel, hij loopt dus van dik naar dun. Als je het vlees gelijkmatig wilt garen kan je het beste het dunne gedeelte dubbel vouwen en vastbinden met slagerstouw of vaststeken met cocktailprikkers. Zo heeft de ossenhaas over de gehele lengte ongeveer dezelfde dikte.