Ingrediënten voor 4 personen
- 1 ossenhaas van 1100 gram
- 6 teentjes knoflook
- 2 el sojasaus
- 1 el rode wijnazijn
- 6 el olijfolie
- 8 kleine sjalotjes
- 350 gram gemengde paddenstoelen
- 3 takjes rozemarijn
Bereiding
1. Sla het dunne uiteinde van de ossenhaas dubbel en bind met een stukje slagerstouw op. Hierdoor gaart het vlees mooi gelijkmatig.
2. Pel en pers 3 teentjes van de knoflook. Meng met 1 eetlepel van de sojasaus, de azijn en 3 eetlepels van de olijfolie. Leg de ossenhaas in een schaal en bestrijk rondom met de marinade. Laat minimaal 1 en maximaal 24 uur afgedekt in de koelkast marineren.
3. Haal de ossenhaas ongeveer 30 minuten voor bereiding uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 150 °C en pel en halveer de sjalotjes.
4. Dep de ossenhaas droog en bestrooi royaal met peper en zout. Verwarm 1 eetlepel van de olijfolie in een grote koekenpan en braad hierin het vlees rondom aan.
5. Leg de ossenhaas met de sjalotjes in een braadslee en zet deze in de oven. Steek een kernthermometer tot in de kern van het vlees en stel deze in op 50 °C (rare) tot 55 °C (medium-rare). Laat het vlees en de sjalotten garen tot de kerntemperatuur is bereikt; dit duurt ongeveer 30-35 minuten. Maak intussen de paddenstoelen schoon en snijd grotere exemplaren door de helft of in vieren. Ris de naaldjes van de rozemarijn en hak ze fijn. Pel de overige 3 teentjes knoflook en hak ze fijn. Meng de paddenstoelen in een ovenschaal met de rest van de sojasaus, olijfolie, de rozemarijn en de knoflook.
6. Haal de ossenhaas uit de oven als de ingestelde kerntemperatuur is bereikt en dek de braadslee losjes af met aluminiumfolie. Zet de schaal met paddenstoelen in de oven en verhoog de temperatuur tot 180 °C. Rooster de paddenstoelen ca. 15 minuten.
7. Haal de paddenstoelen uit de oven. Snijd de ossenhaas in mooie plakken en serveer met de sjalotjes en de paddenstoelen.
Tip: lekker met een gratin van aardappel, wortel en pastinaak.