Gratis verzending v.a. 65,00
Kies je eigen bezorgmoment
Bezorging tussen 17:00-22:30 uur
9.3Kiyoh
Toegevoegd aan winkelwagen
Bewerk winkelmandje Ga verder met winkelen
Recept: steaktartaar van koudgerookte struisvogelsteak

Recept: steaktartaar van koudgerookte struisvogelsteak

minuten lezen

Ingrediënten voor twee personen:

- 250 gram struisvogelsteak
- Rookmot (orange wood)
- 2 eieren

Rooibosolie
- 1 cup olijfolie
- 5 rooibostheezakjes

Rooibosazijn
1 cup water
½ cup witte wijnazijn
½ cup natuurazijn
¼ cup suiker
3 zakjes rooibosthee
Snufje zout

Vinaigrette
½ eetlepel honing
1 eetlepel rooibosolie
3 eetlepels rooibosazijn

Mayonaise
1 eidooier
1 eetlepel rooibosazijn
½ eetlepel mosterd
4 eetlepels rooibosolie
5 eetlepels Arachideolie
Peper en zout

Ganituur
- 15 kappertjes
- 3 augurken
- 2 eetlepels zout z
- Zure witte kool
- Wortel
- ½ sjalot

Tartaar
- 250 gram Koudgerookte struisvogelbiefstuk
- 4 eetlepels Mayonaise (zelf gemaakt)
- 1 theelepel worstestersaus
- ¼ theelepen tabasco
- 2 theelepels ketchup
- 2 eetlepels garnituur

Bereiding

1. Vul een rookspiraal met de rookmot. Leg de struisvogebiefstuk op een stukje butcherpaper in de bbq (met deksel). Sluit indien mogelijk de zuurstof toevoer bijna hele maal af. Steek de rookmot aan. Als deze voldoende aan is kaarsje weghalen en deksel sluiten.
Tip: Bij koudroken moet de buitentempratuur ook mee werken, doe dit daarom eigenlijk altijd ’s nachts. Spiraal duurt zo’n 8 uur om op te smeulen.

2. Rooibosolie: Doe de olijfolie en de 5 opengeknipte rooibostheezakjes in een kleine pan op aller kleinste vuur op het fornuis en laat het 30 minuten intrekken. Daarna zeef het door een kaasdoek. Laat het helemaal afkoelen tot kamer tempratuur voor verder te gebruiken.
3. Rooibosazijn: Voeg het water en de beiden azijnen toe in een pan en laat het verwarmen, voeg de suiker tussen door toe. Haal de pan van het vuur en doe de theezakjes erin en laat dit 30 minuten intrekken. Snufje zout toevoegen. Thee zakjes eruit halen en de rooibosazijn afkoelen tot kamertempratuur voor verder te gebruiken.

Tip: Doe stap 1 t/m 3 een avond van te voren

4. Vinaigrette: Voeg de honing, rooibosolie en de rooibosazijn toe in een bol en klop het met een garde tot dat er een emulsie ontstaat.
5. Mayonaise: klop de eidooier, rooibosazijn en mosterd met een garde door elkaar. Voeg steeds een eetlepel olie toe, begin met de rooibosolie. Klop tot de olie helemaal opgenomen is voordat je de volgende eetlepel toevoegt. Op het moment dat je de arachideolie toevoegt klop je steeds en beoordeel je of je vindt dat de mayonaise de juiste dikte heeft. Voeg peper en zout naar smaak toe.
Hoe meer olie, hoe dikker de mayonaise wordt… te dik? Een theelepel water toevoegen.
6. Garnituur:
 Snij de kappertjes, augurken, wittekool, wortel en sjalot zo fijn mogelijk. Zet het voor nu nog in een bakje opzij.
7. Tartaar: Snij de biefstuk in de dunste repen die je kan snijden, snij de repen in 3 smallere repen en snijdt deze reepjes weer in miniblokjes. Snij dit nog een paar keer door tot het een fijn gesneden geheel is, net grover dan gehakt.  Neem echt de moeite dit met de hand te snijden.
8. Voeg alle ingrediënten samen in kom en roer het door. Proef dit en verfijn het met iets meer van de gebruikte ingrediënten.
9. Opmaken van de tartaar: Doe de helft van de tartaar in een kookring, beetje aandrukken met een lepel. Maak met de bolle kant van de lepel iets een holletje in de tartaar, in dat holletje leg je de eidooier. Dit herhaal je bij de andere steaktartaar en om het af maken een theelepel vinaigrette per steaktartaar.

 

Tip: Heerlijk om te eten met zelfgemaakte patat en met een salade van gemengde bladsalade en de rest van de garnituur met wat van de vinaigrette. En ben je opzoek naar een lekker drankje erbij dan raden wij het Amber biertje aan. 

Met dank aan paul_bierenbbq voor het recept.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Delen
Categorieën
Dagelijks vlees Rund Varken Gevogelte Wild Lam Exotisch Seafood Halal BBQ Toebehoren ★ Actie ★ Klantenservice Mijn account