Als je wel eens op vakantie geweest bent in Griekenland heb je vast ook Stifado op de restaurantkaarten gezien. Het is namelijk een echt klasiek Grieks gerecht, meestal gemaakt van rundvlees, uien en tomaten. Heb je heimwee naar Griekenland? Stifado kan je nu ook zelf bereiden in de keuken. Je keuken wordt heerlijk gevuld met een Griekse guur van de stoofpot. Voor dat je het weet waan je je zo op een Grieks terras!
Ingrediënten
- 500 g sukadelappen (of lamsfilet)
- 1 laurierblaadje
- 1 teen knoflook
- 50 ml rode wijn
- 1 el balsamico azijn
- piment
- olijfolie
- ui (na marineren verwijderen)
- peperkorrels
Bereiding
1. Doe alle ingrediënten samen in de slowcooker.
2. Zet de slowcooker op high voor 2 uur.
3. Zet vervolgens nog voor 4,5 uur de slowcooker op low.
* Het kan uiteraard ook alleen op stand low, houd dan ongeveer 8 uur kooktijd aan.
Tip: Heerlijk om te eten in combinatie met Griekse rijst en een Griekse salade.
Ingrediënten Griekse rijst
- Olijfolie
- 120 gr risotto rijst
- 200 gr tomatenblokjes
- Groente bouillonblokje (glutenvrij)
- Zout en peper
- 1 el gedroogde oregano
- Snufje kaneel
Bereiding Griekse rijst
1. Verhit in de pan 2 el olijfolie en doe hier de rijst in. Bak de rijst een paar minuten mee door steeds goed te roeren. De rijst mag niet aanbranden dus blijft goed roeren.
2. Doe de tomatenblokjes in een hakmolen en maal even fijn tot een gladde massa. Voeg dan de tomatenpulp toe aan de rijst.
3. Giet er kokend water bij zodat de rijst ruim onder water staat en verkruimel ongeveer 1/6 groente bouillonblokje erboven. Voeg de oregano en kaneel toe.
4. Laat de rijst de bouillon opnemen. Reken op 20 minuten. Mocht de rijst te droog worden dan voeg je nog wat water toe.
Met dank aan Hans Blok voor het recept.