Ingrediënten
- 1 hele kalkoen van 2,5 tot 3 kg
- 300 gram gehakt
- 4 sneetjes wit geroosterd brood in blokjes
- 6 tenen knoflook
- 3 sjalotten
- 1 ei
- 2 stengels selderij
- 1 schil van citroen
- 250 gram roomboter
-2 glazen sherry
- 2 el bloem
- 500 ml kippenbouillon
- Evt. gerookt ontbijtspek
Bereiding van de kalkoen
1. Laat de kalkoen op temperatuur komen.
2. Verwarm de oven voor op 175 ºC.
3. Meng het gehakt met brood, knoflook, sjalotten, selderijblad, citroenrasp en het ei. Kruid met zwarte peper en gemalen zeezout.
4. Vul de buikholte van de kalkoen met deze gehaktvulling.
5. Bedek de kalkoen evt. met gerookt ontbijtspek.
6. Bind de poten kruislings over elkaar vast met slagers-touw.
7. Leg de kalkoen in een braadslee.
8. Laat de boter smelten en giet de sherry hierbij. Schenk over de kalkoen royaal het botermengsel
9. Plaats de kalkoen in de voorverwarmde oven. Prik de vleesthermometer in de dij van de kalkoen (let op! niet tegen het bot aan).
10. Bedruip ieder 1,5 uur de kalkoen goed met het botermengsel uit de ovenschaal. Dit voorkomt uitdrogen van de borstfilet. Een eventuele optie is om de kalkoen te bedekken met gerookt ontbijtspek.
11. Na ongeveer 3 uur is de kalkoen gaar. Test met behulp van een thermometer of prik voorzichtig in de dij. Komt er helder vet uit? Dan is het goed! Gebruik je een kerntemperatuurmeter? Dan is de kalkoen goed als de kerntemperatuur 80 ºC is.
12. Haal de kalkoen uit de oven en laat het vlees minimaal 10 minuten rusten onder aluminiumfolie voordat je deze aansnijdt.
Bereiding van de jus
1. Schenk het braadvet uit de braadslee met de aanbaksels in een steelpan.
2. Klop voorzichtig de gezeefde bloem door het braadvet en voeg daarna in kleine beetjes de kippenbouillon toe.
Serveer de kalkoen op een grote schaal met eigengemaakte aardappelpuree en geroosterde groente. Serveer de jus apart.
Eet smakelijk!