Ingrediënten
- 1 Tomahawk (1 kg) - 1 runderschenkel met vlees - Handje vol waspeen - 1 ui - 3 tenen knoflook - Bosje selderij (kruiden) - Takje tijm - Blaadje laurier - 2 runderbouillon blokjes - 2 uien - 2 tenen knoflook - Roomboter - Grove mosterd - Donkere basterd suiker - 300 ml barley wine (De Ventura van DAVO) |
Bereiding
Saus
- Snijd 1 ui en de wortelen in grove stukken en doe ze in een braadpan, voeg daar de knoflook, selderij, tijm en laurier aan toe en de runderschenkel. Bak dit samen even iets aan, zet het vervolgens onder water en voeg de bouillonblokjes toe. Laat dit lang op een laag vuur staan.
- Zet het vuur uit en laat de bouillon door een kaasdoek of schone theedoek passeren, als het genoeg af gekoeld is kan je het echt wel uitknijpen in de doek.
- Snipper de andere uien en tenen knoflook en smoor deze in een flinke hoeveelheid roomboter in een koekenpan (skillet), als de uien gaar zijn voeg dan een ½ cup suiker en een ½ cup mosterd toe en bak het even mee. Blus dit af met de barleywine en laat het inkoken tot 1/3 van de vloeistof voeg dan ook ongeveer 300 ml van de bouillon toe en laat het nog een keer inkoken tot de helft. Doe de saus door een zeef. Van het vuur af de saus afmonteren met roomboter. Steeds kleine klontjes toevoegen die dan ook echt door de saus worden opgenomen.
Tomahawk
- Het is belangrijk dat je vlees van het bot verwijderd of goed inpakt om te voorkomen dat het verbrand, wij pakken hem in voor het gemak. De BBQ moet een directe zone hebben die echt super heet is en een indirecte zone die iets kouder is. Gril de tomahawk goed aan direct boven de kolen. Wij gaan voor een gril kruisje aan beide kanten. Daarna leg je hem aan de indirecte warmte tot een kerntempratuur van 48 graden. Dit duurt zo'n 20 minuten. Daarna moet hij echt ingepakt worden om te rusten, 8 minuten zeker wel.
- Wij deden er patat uit de draaimand van het spit bij, lekker maaltijden van de BBQ!
Tip! Wij dronken hier de rest van de barley wine bij.
Met dank aan paul_bierenbbq voor het recept.