Ingrediënten
- 1 kg varkenswangen
- 2 el bloem
- 1 tl zout
- ½ tl gemalen laurier
- ½ tl gemalen kaneel
- ½ tl peper
- ½ tl selderijzout
- ½ tl gemalen kruidnagel
- ½ tl gemalen nootmuskaat
- ½ tl 100 gr pepernoten/ontbijtboek
- Bier
- Rundvleesbouilion
- 50 gr boter
- 2 el olie
- 1,5 kg kruimige aardappelen
- 1 fles pompoen
- 500 gr Ui
- 700 gr wortel
Bereiding wangenstoof
1. Ontvlies de wangen
2. Meng de bloem en alle kruiden en het zout
3. Bedek elke wang met het bloemmengsel
Wij maakten dit buiten in een dutchoven boven de vuurschaal, dan kan je er voor kiezen om eerst het vuur aan te steken en dan de vorige stappen te doen.
4. Laat de boter en olie smelten in de pan. En bak de wangen om en om even aan, dit kan je het beste in delen doen, de aanbaksels geven lekkere smaak.
5. Leg dan alle wangen in de pan en doe het biertje (wij deden er een Leffe Winter bij) er bij
6. Laat het aan de kookkomen en voeg boulion tot het vlees onder water staat.
7. Deksel op de pan en het zo een uurtje laten staan.
Na een uur kijken, boulion toevoegen als het nodig is, en kijken of het vlees gaar is uit elkaar valt. Op open vuur buiten is de afhankelijkheid van de elementen groot en is het dus lastig zeggen hoe lang dan.
8. Als het vlees gaar is voeg je de pepernoten toe, zij zorgen voor binding van de saus. 10 minuten nog en je kan het gaan eten.
Bereiding hutspot
1. Leg de hele uien en de pompoen tegen gloeiend hout op de vuurschaal. Totdat ze rondom zwart geblakerd zijn. Haal ze uit het vuur en laat ze afkoelen
2. Ondertussen kan je de aardappels schillen en die samen met de wortels in (gelijke grote) in een pan doen en aan de kookbrengen.
3. Snijdt de uien en de pompoen zonder zwarte delen, fijn en voeg ze toe aan de pan.
4. Als de aardappelen gaar zijn. Afgieten, in de pan een flinke klont boter doen, laten smelten rest terug in de pan en stampen maar.
Tip: Het is ook lekker om de boel wat grover te houden en dan meer door elkaar te mengen.
Bieradvies: Drink heerlijk met een Leffe winter erbij (deze heb ik ook in de stoof gedaan)
Met dank aan paul_bierenbbq voor het recept.