Over de flank steak
De flank steak wordt door veel slagers bavette of skirt steak genoemd. Dit komt doordat de benaming bavette uit Frankrijk komt; hier hebben verschillende vleesstukken de naam bavette. Dit betekent dat er verschillende soorten bavettes zijn.
De bavette, flank steak en skirt steak zijn dus drie verschillende soorten stukken rundvlees. Er is wel één overeenkomst: alle drie de stukken worden gesneden van de vang van de rund. Dit bevindt zich onderaan, tussen de bil en de borst van de koe. De vang bedekt veel organen van de rund. Dat maakt de flank steak echt werkvlees.
De vang is op te delen in verschillende stukken:
- De bavette wordt gesneden van het dikste deel van de vang.
- De flank steak wordt gesneden van het magerste deel van de vang. Om verwarring te voorkomen, noemen de Fransen de flank steak ook wel bavette de flanchet. In Nederland staat de steak ook bekend als de vinkenlap.
- De inside skirt steak is een langwerpige spier van de middenrif, ook van de vang van de koe.
De flank steak heeft een fijnere structuur, langere draden en minder marmering dan de bavette. Het is mooi compact vlees met een grove draad en is net zo mals als een biefstuk. Een steak voor de echte vleesliefhebber.
Waar komt de flank steak vandaan?
De flank steak komt van Australische Black Angus runderen. Hier groeien de runderen stressvrij en diervriendelijk op in een gematigd klimaat met een schone lucht en gigantische graslandschappen. Dit maakt de streken één van de beste gebieden ter wereld om Angus runderen te houden. De runderen hebben toegang tot voldoende water en natuurlijke voeding. Daarnaast zijn de runderen minimaal 100 dagen graangevoerd. De voeding van de runderen bevat geen groeibevorderende toevoegingen.
Algemene bereidingstips
De flank steak leent zich uitstekend om als steak te braden op een grillpan/braadslee in combinatie met de oven of de bbq.
1. Ontdooi de flank steak 24 uur voor bereiding in de koelkast.
2. Laat het vlees voor bereiding goed op kamertemperatuur laten komen. We raden het aan om het vlees minimaal 1 uur voor bereiding uit de koelkast te halen.
3. Laat al het vet en vliesjes aan de buitenkant zitten, dit zorgt voor bescherming en smaak tijdens de bereiding.
4. Laat de grillpan gloeiend heet worden.
5. Breng de flank steak ondertussen en kort van tevoren op smaak met zout of een rub.
5. Schroei het vlees rondom hard aan tot een mooie bruine kleur/korst ontstaat, maar niet verbrand.
6. Houd het vlees in beweging zodat het niet aanbrandt. Doe dit voor ongeveer 6 tot 8 minuten of totdat de kerntemperatuur van 56 ° C is bereikt (medium).
7. Laat het vlees 5 minuten rusten op een lauwwarm bord onder een theedoek.
Tip: snijd de flank steak haaks op de draad.
Contact
Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Geen enkel probleem. Wij zijn telefonisch bereikbaar +31 (0)70 201 7034 op maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur en zaterdag van 9.00 uur tot 12.00 uur. Je kunt ons ook bereiken per mail via [email protected]. Wij zullen je mail zo snel mogelijk beantwoorden.
- Merk: LeJean
- Artikelnummer: 1010108
- Herkomst: Australië
- Houdbaarheid: 6 maanden na ontvangst
- Leveringsconditie: Diepvries
- Kiloprijs: 41.99
- Samenstelling: 100% Rundvlees