Hele Kalkoen
De kalkoen komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. De kalkoenen werden al gedomesticeerd door Indiase volkeren. Een mannelijke kalkoen kan tot 10 kg wegen, terwijl de vrouwtjes tot 4 kg kunnen wegen. De kalkoen is tussen de 10 en 12 jaar oud en is wijdverspreid over de wereld van Canada, over de VS tot het noorden van Mexico. Tussen 1699 en 1735 werden de eerste kalkoenen gegeten in Nederland. Het is echter de vraag of de dieren wild waren of tam.
Kalkoenen zijn overdag actief en leven tijdens het broedseizoen zeer sociaal in groepen hennen of hanen met 6 tot 20 dieren. De pikorde bepaalt welke rol de kalkoenen spelen binnen de groep. Overdag leeft de kalkoen op de grond, 's avonds van de grond af. De jonge dieren voeden zich aanvankelijk alleen met insecten. Dat kunnen tussen de 2000 en 3000 stuks per dag zijn. Volwassen dieren daarentegen hebben een ander dieet: ze eten in de zomer bijna uitsluitend plantaardig. Insecten zijn slechts een aanvulling op een volwassen kalkoen.
Voor hoeveel personen is de kalkoen geschikt?
Uitgaande van een panklare kalkoen zonder vulling is 450 gram per persoon voldoende.
Hierbij gaan wij uit van de onbereide- ofwel rauwe kalkoen.
Past de kalkoen in de oven?
Is je oven wel groot genoeg is voor de kalkoen? Onze kalkoenen hebben de volgende afmeting:
Kalkoenen van 2600 gram zijn ongeveer: 28cm lang, 17cm breed en 14cm hoog.
Kalkoenen van 3600 gram zijn ongeveer: 29cm lang, 18cm breed en 15cm hoog.
Is de kalkoen nog steeds te groot voor je oven? Dan kun je de poten van de kalkoen met slagerstouw omhoog vastbinden zodat de kalkoen een aantal centimeter korter wordt.
Bereiding hele kalkoen (3 tot 4 uur)
- Ontdooi de kalkoen in de koelkast gedurende 24 uur, breng de kalkoen 30 minuten voor bereiding op kamertemperatuur.
- Haal de kalkoen uit de verpakking. Vul en kruid de kalkoen naar smaak.
- Verwarm de oven voor op 180˚C.
- Vet de kalkoen goed in met boter.
- Braad de kalkoen per 500 gram 30 minuten tot een kerntemperatuur van 72˚C.
- Haal de gare kalkoen uit de oven en laat het vlees onder aluminiumfolie nog circa 25 minuten rusten.
- Bedruip af en toe met het braadvocht.
De hele Kalkoen van LeJean is:
- Op natuurlijke wijze opgegroeid
- Trager gegroeide kalkoen
- Diepe, rijke smaak en sappige textuur
- De echte klassieker!
- Zonder enige toevoeging
Hele kalkoen kopen bij LeJean
Wist je dat je bestelling gratis wordt thuisbezorgd bij besteding vanaf €65? Kies bij het bestellen zelf de bezorgdag. Je kunt er ook voor kiezen om je bestelling af te halen in ons vleesatelier. Dit is atlijd gratis. We zijn van woensdag t/m vrijdag geopend van 09:00 uur tot 17:00 uur en op zaterdag van 09:00 uur tot 12:00 uur. Heb je een vraag? Neem dan contact met ons op via [email protected] of bel naar +31(0)702017034. We staan elke werkdag voor je klaar.
- Merk: LeJean
- Artikelnummer: 3020101
- Herkomst: Frankrijk
- Houdbaarheid: 4 maanden na ontvangst
- Leveringsconditie: Diepvries / Quickfrozen
- Kiloprijs: € 14.99
- Samenstelling: 100% Kalkoen