Shank
Een shank, ook wel een lamsschenkel genoemd, is nu niet echt een alledaags gerecht. Toch ontdekken steeds meer mensen dit unieke vlees en dit is iets wat wij dan ook alleen maar kunnen toejuichen. Wanneer je echter kijkt naar andere landen in deze wereld, zoals Australië of Nieuw-Zeeland, zien we dat dit gerecht aanzienlijk meer wordt gegeten. Wij zijn van mening dat het dan ook de hoogste tijd is om Nederland écht kennis te laten maken met dit overheerlijk stuk vlees.
Wat is een shank?
Er bestaat een grote kans dat je bij het woord ‘shank’ niet direct een idee hebt dat het hier over vlees gaat. In de volksmond wordt dit vlees dan ook weleens een lamsschenkel genoemd en dit vlees is geschikt voor een grote diversiteit aan gerechten. Gebruik een shank bijvoorbeeld voor het trekken van een smaakvolle bouillon of wat te denken van een stoofgerecht. Mogelijkheden alom dus en wij raden je dan ook zeker aan om creatief aan de slag te gaan. Mocht je nu inspiratie nodig hebben raden wij je aan om eens te kijken op ‘recepten-pagina’. Hier vind je vele verschillende recepten die je vervolgens uitstekend naar eigen wens kunt invullen.
De smaak van een lamsschenkel
Wanneer je voor het eerst een shank bekijkt zal het je direct opvallen dat dit vlees is voorzien van bindweefsel en een been. In het been zit collageen en zodra je dit vlees zal bereiden zal deze stof worden omgezet tot gelatine. Het resultaat? Een enorm mals stuk lamsvlees met een unieke smaak. Deze smaak is onder andere terug te leiden aan de manier waarop onze lammeren worden grootgebracht. Dit gebeurt namelijk niet in Nederland, maar in Nieuw-Zeeland om precies te zijn. Hier leven de lammeren op uitgestrekte grasvlaktes, krijgen ze enkel en alleen natuurlijk voedsel toegediend en wordt er tot slot bijvoorbeeld geen gebruik gemaakt van antibiotica of andere stimulerende middelen. Je bent er dan ook altijd 100% van verzekerd dat iedere shank uit ons assortiment natuurlijk is. Dit is naar ons inziens dan ook precies wat dit stuk vlees verdien en wij raden je dan ook zeker aan om aan de slag te gaan met de bereiding.
De bereiding van een shank
Heb je nog nooit een shank bereid? Dan is het wellicht handig dat je voorafgaand aan de bereiding jezelf even verdiept in de bereidingswijze. Bepaal natuurlijk ten eerste welke gerecht je wilt bereiden. Wil je de lamsschenkel in z’n geheel bereiden? Dan is het eventueel mogelijk om het extra vet van het vlees te verwijderen. Dit is echter niet iets wat wij iedereen willen aanraden, omdat juist dit vet zorgt voor de unieke smaak van de shank. Marineer het vlees vervolgens met ingrediënten naar keuze en zorg ervoor dat het volledig ontdooid en op kamertemperatuur is gekomen. Bak het vlees vervolgens eerst in de pan op een hoge temperatuur rondom goed bruin. Vervolgens laat je het vlees verder garen in de oven op een temperatuur van 175 graden Celsius. Na zo’n 90 minuten zal het vlees en de eventuele andere ingrediënten die je hebt toegevoegd voldoende gegaard zijn. Haal het vlees tot slot uit de oven en lat het geheel enkele minuten rusten, zodat de smaaksappen zich goed door het vlees kunnen verspreiden.
Meer weten?
Mocht het nu zo zijn dat je behoefte hebt aan meer informatie kan je contact opnemen met onze medewerkers van de slagerij. Bel naar +31 70 201 70 34 of stuur een e-mail naar [email protected] indien dit je voorkeur heeft. Zowel telefonische vragen als vragen die via de mail worden gesteld beantwoorden wij zo spoedig en duidelijk mogelijk. Tot slot kunnen wij je uiteraard voorzien van advies met betrekking tot een shank uit ons assortiment.