Blonde d'Aquitaine
Vlees van de Blonde d’Aquitaine is bijzonder smaakvol en beschikt over een malse, maar fijne structuur. Dit maakt het vlees dan ook zo geliefd, zowel binnen als buiten ons land. Hoewel dit runderras oorspronkelijk haar oorsprong vindt in Frankrijk worden deze runderen inmiddels ook in Nederland gehouden om aan de vraag te voldoen. Wij vertellen je dan ook graag meer over dit unieke stuk rundvlees dat bij online slagerij LeJean verkrijgbaar is. Lees snel verder voor meer informatie of neem contact met ons op.
De oorsprong van de Blonde d’Aquitaine
Zoals we in de introductie van deze tekst al even kort vermeldden komt dit runderras oorspronkelijk uit Frankrijk. Om precies te zijn komen deze runderen uit de Zuid-Franse regio Aquitanië. In de tweede helft van de 20e eeuw werden verschillende (lokale) runderrassen met elkaar gekruist, namelijk de Garonaisse, de Quercy en de Blonde des Pyreneeën, waardoor de eerste Blonde d’Aquitaine het leven zag. Al snel werd ontdekt dat het vlees bijzondere eigenschappen had. Zo staat dit vlees erom bekend enorm mals en fijndradig te zijn en juist dit zijn kenmerken die mensen graag terugzien in het vlees wat ze voorgeschoteld krijgen. Het is dan ook niet voor niets dat dit vlees in Franse restaurants regelmatig de hoogste waardering krijgt.
De kenmerken van Blonde d’Aquitaine vlees
Tegenwoordig wordt de Blonde d’Aquitaine voornamelijk gefokt voor de productie van rundvlees. Dit komt doordat het vlees over enkele unieke kenmerken beschikt, waar ander vlees simpelweg niet over beschikt. Het vlees is namelijk behoorlijk gespierd en beschikt over en fijne draad. Daarnaast is ontdekt dat de dieren niet snel vervetten, waardoor je altijd gegarandeerd bent van vlees van de hoogst mogelijke kwaliteit. Doordat de Blonde d’Aquitaine runderen waarvan ons vlees afkomstig is enkel en alleen worden gevoerd met gras ben je daarnaast verzekerd van 100% natuurvlees. Tot slot wordt het vlees, zoals onze ossenhaas 21 dagen vacuüm gerijpt voor de beste smaak en wordt de chateubriand handgesneden in onze eigen slagerij.
De bereiding
De bereiding van een chateaubriand van Blonde d’Aquitaine runderen die je binnen ons assortiment terugvindt heeft niet bijzonder veel voeten in de aarde en in principe moet het dan ook voor iedereen mogelijk zijn om een heerlijk vleesgerecht te serveren. Braad het vlees in zijn geheel in een braadpan in combinatie met de oven of barbecue. Voorafgaand aan de bereiding is het in ieder geval van belang dat je het vlees op kamertemperatuur laat komen. Wij raden het dan ook aan het vlees minimaal 24 uur te laten ontdooien. Smeer het vlees vervolgens in met (olijf)olie en marineer met ingrediënten naar keuze. Verwarm de oven alvast voor op een temperatuur van 180°C. Maak vervolgens gebruik van een (grill)pan om het vlees aan beide zijden op een hoge temperaturen te bakken. Hierdoor zal een knapperige rand ontstaan en wordt het vlees mooi bruin van kleur. Tot slot plaats je de chateaubriand Blonde d’Aquitaine in de oven. Maak gebruik van een kernthermometer om de temperatuur van het vlees in de gaten te houden. Zodra er een kerntemperatuur van 55-58°C is bereikt is vlees medium gebakken. Dit is naar onze mening dan ook precies hoe je de chateaubriand wilt consumeren. Natuurlijk is het altijd mogelijk om het vlees korter of langer te garen indien dit je voorkeur heeft. Laat de Blonde d’Aquitaine enkele minuten rusten, zodat de smaakstoffen goed door het vlees verspreid worden. Snijdt de chateaubriand tot slot in dunne plakken of server het in z’n geheel.
De klantenservice van LeJean
Op het moment van vragen staat de klantenservice van LeJean VleesAtelier klaar om al je vragen te beantwoorden. Contact met ons opnemen kan eenvoudig door te bellen naar +31 70 201 70 34 of door een e-mail te sturen naar [email protected]. Wij vertellen je graag alles wat je wilt, zodat jij ook in staat bent om een heerlijke Blonde d’Aquitaine op tafel te zetten.