Flank steak
Voor de meeste mensen zal een flank steak niet onbekend in de oren klinken. Toch kan er een wezenlijk verschil ontstaan in smaak afhankelijk van de bereidingswijze van deze steak. We vertellen je dan ook graag waar dit stuk vlees precies vandaan komt én hoe je de steak natuurlijk op de beste manier kunt bereiden. Hierdoor wordt het voor jou mogelijk om een heerlijk stuk rundvlees op tafel te zetten, waarmee je jezelf óf je gasten zonder twijfel kunt verwennen. Lees snel verder voor meer informatie en kom alles te weten over dit heerlijk stuk vlees. Andere soorten rundvlees ontdekken?
Wat is een flank steak?
Een flank steak, ook wel bavette genoemd, is een stuk rundvlees dat afkomstig is van het dikste gedeelte van de buikwand van de koe. Dit gedeelte wordt ook wel 'flanchet' genoemd en over het algemeen is dit vlees minder mals dan andere gedeeltes van een rund. Dit komt doordat de buikwand van de koe constant aan het werk is. Zo draagt de buikwand onder andere bij aan de bescherming van de organen in buik. Doordat het vlees een lange draad en vliezen bevat zal dit vlees een stuk ‘taaier’ aanvoelen dan bijvoorbeeld vlees dat afkomstig is van andere gedeeltes van de koe. Dit doet natuurlijk niets af aan de smaak van het vlees, want op het moment dat de flank steak op de juiste manier wordt bereid zet je alsnog een bijzonder stuk vlees op tafel.
De smaak van het vlees
De smaak van de flank steak is bijzonder uitgesproken en laat zich ook niet zo snel vergelijken met de smaak van overig rundvlees. Dit komt dan ook doordat het vlees van slagerij LeJean afkomstig is van Black Angus runderen. Hierdoor is het dan ook niet nodig om de bavette flink te marineren, alhoewel dit natuurlijk wel mogelijk is wanneer je hier de voorkeur aan geeft. Wel raden we je aan om dit vlees in kleine stukken te snijden, aangezien het vlees dus wat taaier kan zijn.
De bereiding van een flank steak
Nu meer over de bereiding van het vlees. Het is dus altijd verstandig om het vlees uiteindelijk te serveren in verschillende kleine stukken, maar hier komen we later op terug. De bereiding zelf is niet bijzonder lastig en kan vergelijken worden met het bereiden van een biefstuk. De flank steak kan namelijk op verschillende manieren worden bereid. Naar eigen voorkeur is het mogelijk om gebruik te maken van een pan, de oven of van de barbecue. Houdt er bij al deze drie manieren wel rekening mee dat bavette een redelijk dun stuk vlees is, waardoor deze snel gaar zal worden. Het is altijd de bedoeling dat het vlees nog rood van binnen is, let er dus goed op dat je het vlees niet te lang bakt, braadt of grilt.
Bakken
Voordat je de flank steak gaat bakken in de pan is het belangrijk om het vlees eerst op kamertemperatuur te laten komen. Laat vervolgens (bak)boter smelten in de pan en plaats het vlees in de pan op het moment dat de boter volledig is gesmolten. Bak het vlees enkele minuten aan beide kanten goed bruin. Zet vervolgens het vuur wat lager en laat het vlees zo’n 3 minuten garen. Vervolgens is de bavette klaar en haal je deze uit de pan. Plaats het vlees in een stuk aluminiumfolie en laat het geheel 6-8 minuten rusten. Dit zal ervoor zorgen dat de sappen binnenin het vlees goed verdeeld worden. Dit is van belang, omdat deze sappen bijzonder veel smaakstoffen bevatten. Het rusten van de flank steak zal dan ook bijdragen aan een betere smaak.
Braden
Ook wanneer je het vlees gaat braden is het belangrijk dat deze ten eerste op kamertemperatuur komt. Zorg er daarnaast voor dat je de oven verwarmt tot zo’n 75-80 ℃. Bak ook hierbij de flank steak eerst even in de pan totdat beide zijden goed bruin zijn. Vervolgens haal je de bavette uit de pan en plaats je het vlees in de oven tot het moment dat er een kerntemperatuur van 50 ℃ is bereikt.
Grillen
Indien je de flank steak gaat grillen verwarm je de barbecue tot een temperatuur van 100 tot 110 ℃. Marineer het vlees vervolgens met zout en eventueel nog met andere ingrediënten. Plaats het vlees op de barbecue en steek een kernthermometer in het dikste gedeelte van het vlees. Op het moment dat de kerntemperatuur 53 ℃ heeft bereikt haal je het vlees van de barbecue en laat je het enkele minuten rusten. Stook vervolgens de barbecue goed op en gril het vlees af voor een krokant randje. Laat tot slot het vlees zo’n 10 minuten rusten en geniet van een heerlijk en prachtig stuk vlees. Vergeet je niet om de flank steak in verschillende kleine stukken te snijden?