Runderbavette
Een runderbavette is een biefstuk die niet heel erg bekend is in ons land. Toch merken we de laatste tijd dat dit vlees aan populariteit aan het winnen is. Dit komt doordat steeds meer mensen benieuwd zijn naar de unieke smaak van het vlees en dit is uiteraard iets wat wij alleen maar aanmoedigen. Het is dan ook niet voor niets dat je binnen het assortiment van slager LeJean terecht kunt voor het bestellen van verschillende varianten. Wij nodigen je dan ook graag uit om al onze mogelijkheden te ontdekken.
Wat is een runderbavette precies?
Bavette steaks worden gesneden uit het dikste gedeelte van de buikwand van runderen. Een andere benaming voor dit smakelijke stuk vlees is flank steak. Eén van de unieke kenmerken van een runderbavette is dat het hier werkvlees betreft. Het vlees is tijdens het leven van de koe vrijwel constant actief geweest en heeft bijgedragen aan het beschermen van de organen in de buik van een koe. Dit zorgt er dan voor dat dit rundvlees aanzienlijk minder mals is dan bijvoorbeeld bij een ossenhaas het geval is. Daarnaast beschikken de bavettes over een lange draag in combinatie met vliezen. Toch mag je wel zeker een aanzienlijke hoeveelheid vet verwachten, waardoor het vlees vol van smaak is.
De smaak van een runderbavette
Runderbavettes zijn enorm smaakvolle steaks, maar wel dien je er rekening mee te houden dat deze steaks over het algemeen wat taaier zijn dan bij andere stukken vlees het geval is. Dit wordt dus veroorzaakt door de mate van activiteit van het vlees. Vandaar dat wij je dan ook willen aanraden om dit vlees niet in z’n geheel te serveren, maar bij voorkeur te snijden in kleinere plakken. Hierdoor blijft de runderbavette behapbaar en makkelijk te verteren. Tijdens het snijden van het vlees snijdt je bij voorkeur tegen de draad in. Dit zal er namelijk voor zorgen dat je de spiervezels aanzienlijk kleiner maakt, waardoor het vlees makkelijker te kauwen is.
De bereiding
Wanneer je het maximale wilt halen uit jouw runderbavette is het belangrijk dat je in staat bent om dit vlees op de juiste wijze te bereiden. Onze voorkeur heeft de bereiding door middel van de een pan. Zorg er voorafgaand aan de bereiding voor dat het vlees volledig ontdooid en uiteindelijk op kamertemperatuur is gekomen. Vervolgens marineer je de bavette met peper, zout en eventueel andere ingrediënten naar keuze. Plaats vervolgens je koekenpan op het vuur en besprenkel deze met (olijf)olie. Op het moment dat de olie voldoende verhit is plaats je de runderbavette in de pan. Zodra het vlees rondom goed bruin is gebakken op een hoge temperatuur voeg je boter aan de pan toe. Verlaag de temperatuur van de pan en bak het vlees af totdat de gewenste gaarheid is bereikt. Eventueel kan je het vlees ook afbakken in de oven wanneer je dit wenst. Laat het vlees tot slot enkele minuten en serveer het in dunne plakken.
Stel je vragen aan onze medewerkers
Mocht je nu meer willen weten over een runderbavette uit ons assortiment of gewoonweg andere vragen aan ons wilt stellen is het uiteraard geen enkel probleem om contact met ons op te nemen. Dit kan eenvoudig door te bellen naar +31 70 201 70 34 of door een e-mail te sturen naar [email protected]. Uiteraard streven wij ernaar om al je vragen zo spoedig als mogelijk te beantwoorden. Wij kunnen je altijd voorzien van advies op maat, waardoor het ook voor jou mogelijk wordt om een overheerlijk vleesgerecht op tafel te zetten. Beschik je al over alle informatie die je nodig hebt voor het bereiden van het gerecht dat je in gedachte hebt? Wacht dan niet langer en bestel jouw runderbavette vandaag nog via de webwinkel van LeJean.