Short ribs
Voor iedere vleesliefhebber zal een short ribs bekend in de oren klinken. Short ribs hebben qua uiterlijk veel weg van spareribs. Het enige verschil is dat deze ribben korter zijn; vandaar dat we dan ook de naam ‘short ribs’ gebruiken om dit vlees aan te duiden. Hoewel dit vlees zeker nog niet de populariteit van de welbekende spareribs heeft vergaard, kunnen we wel concluderen dat dit vlees de laatste jaren door steeds meer mensen ontdekt wordt. Ook bij online slagerij LeJean merken we dan ook dat steeds meer mensen ervoor kiezen om deze ribben aan te schaffen. Is dit nu ook hetgeen wat jij wenst te doen? Dan kan dit op een bijzonder eenvoudige wijze via onze webwinkel.
Short rib – wat is het precies?
Op het moment dat we het hebben over short ribs hebben we het over de kleinere ribben die bij een rund aanwezig zijn. Zoals je misschien wel weet, heeft een rund meerdere ribben en vandaar dat er nogal eens onduidelijkheid kan ontstaan over waar deze ribben zich nu precies bevinden. De korte ribben bevinden zich bij de runderplaat en dit gedeelte bevindt zich net onder de ribben. Een short rib is bijzonder smaakvol en dit is te danken aan het vet dat rondom de ribben aanwezig is. Zoals je misschien wel weet zorgt vet voor smaak. We raden je dan ook altijd aan om de vetlaag mee te bakken. Natuurlijk is het altijd mogelijk om de vetrand te verwijderen, maar wij willen je in dit geval aanraden om deze laag naderhand te verwijderen, zodat je nog wel profiteert van de smaak die de vetrand met zich meebrengt. Daarnaast is het vlees tevens mals en wordt het gekenmerkt door een zachte, maar heerlijke smaak. Tot slot hebben de meeste short ribs zo’n 2,5 tot 5 cm vlees, waardoor je zonder twijfel enorm smaakvolle stukken rundvlees in huis haalt die je maag zeker zullen vullen.
Belangrijke aandachtspunten
Indien je op het punt staat om short ribs aan te schaffen, is het belangrijk dat je let op een aantal belangrijke aspecten. Zoals we hierboven al even kort aangaven is, wordt de smaak van het vlees grotendeels bepaald door het aanwezige intramusculair vet. Dit vet is te herkennen aan de witte lijnen die door het vlees lopen. Wanneer je de short ribs uit ons assortiment hebt bekeken zal je inmiddels hebben geconcludeerd dat ons vlees uiteraard meer dan genoeg intramusculair vet bevat, waardoor de smaak vrijwel ongeëvenaard is. Daarnaast is iedere short ribs uit ons assortiment afkomstig van graangevoerde of grasgevoerde runderen die leven onder de meest optimale omstandigheden in Ierland en Australië. Het bestellen van een short ribs uit ons assortiment is dan ook zeker een win-win situatie.
De bereiding van short ribs
Indien je een short rib gaat bereiden, dien je rekening te houden met een minimale bereidingstijd van een uur. Voor de bereiding van het vlees is het belangrijk om de ribben minimaal 48 uur in de koelkast te laten ontdooien. Verwijder vervolgens het aanwezige membraam aan de holle kant van de ribben. Probeer zo veel mogelijk membraam te verwijderen, maar indien het niet mogelijk is om alles te verwijderen is dit geen groot probleem. Maak gebruik van een kruidenrub om het vlees op smaak te brengen en bereid vervolgens de barbecue voor om te roken op een temperatuur van tussen de 90-120 °C. Als rookhout raden wij je aan om gebruik te maken van eiken, hickory of kersenhout. Plaats het vlees vervolgens op het indirecte deel en laat de short ribs vervolgens goed roken. Open de barbecue enkel en alleen om meer rookhout toe te voegen en verplaats de ribben niet. Na enkele uren kan je het vlees controleren. Op het moment dat het vlees een kerntemperatuur van 65 tot 70 °C heeft bereikt, haal je het vlees van het vuur en verpak je deze in aluminium folie. Leg het vlees vervolgens terug op de barbecue totdat er een kerntemperatuur van 90 °C is bereikt. Laat het vlees tot slot 20 minuten rusten en geniet tot slot van een heerlijk malse short ribs.