Staartstuk
Een staartstuk, ook wel een ‘Picanha’ genoemd, behoort tot één van de meest bijzondere stukken vlees in ons assortiment. Dit rundvlees is afkomstig van het uiteinde van een runderlende en kenmerkt zich door een driehoekige vorm. Hoewel staartstukken al tientallen jaren een ware delicatesse zijn in Zuid-Amerika wint dit vlees in Nederland pas de laatste jaren aan populariteit. Wij vinden dit natuurlijk een geweldige ontwikkeling, aangezien wij van mening zijn dat iedereen dit vlees een keer geprobeerd moet hebben. Gelukkig is het nu mogelijk om jouw staartstuk snel en eenvoudig te bestellen via de webwinkel van slagerij LeJean.
Het staartstuk
Staartstukken worden gesneden uit het gedeelte nét voor de staart van runderen en in veel Zuid-Amerikaanse landen is dit vlees inmiddels niet meer weg te denken. Dit komt doordat het hier een enorm mals stuk vlees betreft dat hiernaast ook nog eens voorzien is van een smaakvolle laag met vet. Het vlees heeft een prachtige rosékleur en is te herkennen aan de unieke driehoekige vorm. Uiteraard is het mogelijk om dit vlees op verschillende manieren te bereiden, maar naar onze mening zal je de beste smaak ervaren wanneer je de Picanha bereidt op de barbecue. Dit is dan ook precies hetgeen wat wij je willen aanraden. Mocht je dus eerst nog twijfelen over de bereidingswijze dan weet je nu precies wat je te doen staat.
De mogelijkheden van een staartstuk bij LeJean
Indien je hierboven al een kleine blik hebt geworpen op ons assortiment zal je tot de conclusie zijn gekomen dat wij meer dan genoeg mogelijkheden hebben op het gebied van een staartstuk. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om te kiezen voor een Picanha die afkomstig is van graangevoerde runderen uit Uruguay of Australië. Daarnaast hebben we echter ook ‘premium’ staarstukken, zoals onze ‘Wagyu-steaks’. Vooral deze laatste variant valt bij behoorlijk veel mensen in de smaak, maar wel dien je in dit geval rekening te houden met een wat duurdere aanschafprijs. Tot slot hebben we ook nog staartstukken die afkomstig zijn uit Ierland of de Verenigde Staten. Keuze alom dus en wij verwachten dan ook zeker dat je zal slagen binnen onze webwinkel. De bereiding
Het staartstuk is een bijzonder stuk vlees en hier hoort uiteraard ook een bijzondere bereidingswijze bij. In de Zuid-Amerikaanse culturen wordt dit vlees normaliter gezien vrijwel altijd op de barbecue bereid. Ook wij willen je aanraden om het vlees om de barbecue te grillen. Hierdoor is het namelijk uitstekend mogelijk om een knapperige bite te realiseren en dit is naar ons inziens precies hoe je dit vlees wilt bereiden. Voorafgaand aan de bereiding van het staartstuk laat je het vlees zo’n twee tot drie uur op kamertemperatuur komen. De duur is afhankelijk van de grootte van het vlees. Vervolgens verwarm je barbecue tot een temperatuur van tussen de 175 en 200 graden Celsius. Vergeet het vlees voorafgaand aan het barbecueën niet te marineren. Een simpele mix van peper en zout volstaat in de meeste gevallen, maar natuurlijk is het altijd mogelijk om extra ingrediënten toe te voegen wanneer je dit wenst.
Wij raden het aan om het staartstuk zowel indirect als direct te grillen op de barbecue. Hierdoor zal het vlees van binnen namelijk goed gaar worden en zal er een knapperige rand aan de buitenkant ontstaan. Begin in ieder geval altijd met het direct grillen van de Picanha aan beide zijden. Dit hoeft niet lang te duren en meestal kan je na enkele minuten beginnen met het indirect grillen. Tijdens de indirecte grillmethode is het belangrijk dat je de kant met de vetrand naar boven plaatst. Breng vervolgens een kernthermometer aan en draai het vlees om wanneer er een kerntemperatuur van zo’n 30 graden Celsius is bereikt. Vervolgens wacht je tot het vlees een kerntemperatuur van tussen de 58 en 60 graden Celsius heeft bereikt. Zodra dit het geval is haal je het staartstuk van het vuur en laat je het vlees enkele minuten rusten in aluminiumfolie. Indien mogelijk kan je eventueel naar wens overtollig vet verwijderen, maar dit is niet noodzakelijk. Dien het staartstuk tot slot in z’n geheel op of serveer het in kleinere stukken en geniet van een heerlijke maaltijd.
Vragen of opmerkingen?
In het geval van vragen of opmerkingen is het vanzelfsprekend mogelijk om contact met ons op te nemen. Dit kan zowel via e-mail als telefonisch, maar wij zijn je in ieder geval graag van dienst. Stuur een e-mail naar [email protected] of bel naar +31 70 201 70 34. Wij beantwoorden al je vragen over een staartstuk uit ons assortiment met veel plezier.