Tomahawk steak
Wanneer we het hebben over de Tomahawk steak hebben we het over één van de machtigste stukken vlees. Het is dan ook niet voor niets dat dit vlees op het verlanglijstje staat van enorm veel mensen. Vrijwel iedere vleesliefhebber zal gelukkig worden van deze indrukwekkende steaks. Wel willen wij benadrukken dat de wijze van bereiding een grote invloed kan uitoefenen op het resultaat. Vandaar dat wij je hier dan ook graag wat meer over vertellen. Voordat het echter zo ver is voorzien we je van meer informatie over de Tomahawks uit het assortiment van slager LeJean VleesAtelier.
Waar komt de benaming ‘Tomahawk Steak’ vandaan?
Dit machtige stuk vlees heeft haar naam te danken aan het feit dat er met een beetje creativiteit de vorm van een hakbijl in herkent kan worden. De Engelse vertaling van een hakbijl is ‘Tomahawk’ en dus werd dit stuk vlees al snel zo benoemd. Het vlees staat bekend om zijn enorme omvang en een enkel stuk kan meer dan 1 kg wegen. Dit houdt dus in dat je met dit stuk vlees zonder problemen meerdere gasten kunt voorzien van een overheerlijk vleesgerecht dat ze niet snel zullen vergeten.
Wat is het nu precies?
Nu dat je weet waar de benaming van de Tomahawk Steak vandaan komt vertellen we je ook graag wat dit stuk vlees nu precies is. De steaks worden in ieder geval gesneden van Australische Black Angus graangevoerde runderen en om precies te zijn uit zowel de dikke als fijne rib in het ribstuk van de koe. Het vlees is te herkennen uit het grote bot dat zich aan de zijde van de steak bevindt. De lengte van dit bot kan met gemak 15 tot 20 cm bedragen. Voor de rest is het met name vlees dat je kunt verwachten indien je een Tomahawk besteld. Houdt dan ook zeker tijdens de bereiding rekening met de dikte van het vlees, aangezien deze al snel kan oplopen tot minimaal 5 cm.
De smaak van een Tomahawk steak
Eén van de speerpunten van een Tomahawk Steak is dat dit vlees in grote maten is voorzien van intramusculair vet. Dit is te herkennen aan de witte gedeeltes die terug zijn te zien in het vlees. Deze gedeeltes worden ook wel de nerven genoemd en in de kookwereld staat dit fenomeen bekend als vetmarmering. Zoals we inmiddels allemaal wel weten draagt vet bij aan extra smaak en dit betekent dan ook dat een Tomahawk boordevol smaak zit. Daarnaast kan en mag je een enorm mals stuk rundvlees verwachten indien je de steak op de juiste manier weet te bereiden.
De bereiding
Het bereiden van een Tomahawk steak doe je bij voorkeur op de barbecue. Dit geeft naar ons inziens namelijk de beste smaakbeleving. Hiernaast raden wij het aan om tijdens het grillen van de steak gebruik te maken van twee verschillende zones. Dit maakt het namelijk mogelijk om het vlees zowel direct als indirect te grillen. Het direct grillen op een hogere temperatuur zorgt ervoor dat er een heerlijke knapperige rand ontstaat, terwijl de indirecte grilwijze ervoor zorgt dat het vlees van binnen de juiste kerntemperatuur bereikt. De kerntemperatuur die je wilt bereiken is uiteraard afhankelijk van hoe jij jouw Tomahawk Steak het liefst wilt nuttigen. Wij raden het echter af om het vlees gaarder dan medium te eten, aangezien hierdoor mogelijk de smaak van de steak verloren gaat. Na het grillen verpak je het vlees in aluminiumfolie en laat je het minimaal 10 tot 20 minuten rusten, zodat alle smaaksappen goed door het vlees verspreid worden.
Meer weten?
Heb je vragen over een Tomahawk Steak uit ons assortiment of wil je gewoonweg meer weten over ons vleesatelier? Vergeet dan zeker niet om contact op te nemen met onze klantenservice. Dit is mogelijk door te bellen naar +31 70 201 70 34 of door een e-mail te sturen naar [email protected]. Eventueel is het ook nog mogelijk om bij ons langs te komen in Leidschendam indien je hier de voorkeur aan geeft. Ook in onze winkel geven wij je graag advies met betrekking tot het bestellen en/of het bereiden van een machtige Tomahawk Steak.