Tournedos
Voor het bestellen van een tournedos van topkwaliteit ben je bij slager LeJean VleesAtelier aan het juiste adres. Het vlees dat je binnen ons assortiment terugvindt is namelijk afkomstig van runderen over de gehele wereld die leven onder de best mogelijke omstandigheden. Uiteraard komt dit de kwaliteit en de smaak dan ook zeker ten goede. Dit is dan ook precies de reden dat wij je graag uitnodigen om de smaak van ons rundvlees eigenhandig te ervaren. Mocht je nu toch nog eerst behoefte hebben aan wat extra informatie is het mogelijk om verder te lezen of om contact met ons op te nemen. Wij zijn je in ieder geval graag van dienst.
Wat is een tournedos?
Er bestaat een grote kans dat je dit stuk vlees al eens op de menukaart van een vleesrestaurant hebt zien staan en dat je mogelijk dit vlees al zelfs eens hebt gegeten, bijvoorbeeld onder de naam chateaubriand. Toch vinden mensen het altijd lastig om te vertellen waar dit vlees nu precies vandaan komt. Hier vertellen wij je dan ook graag meer over. Een tournedos is namelijk afkomstig van een rund, maar zo ver was je waarschijnlijk al. Om precies te zijn wordt dit vlees gesneden uit het middelste gedeelte van de ossenhaas. Door sommigen wordt een tournedos ook wel biefstuk van de haas genoemd. De ossenhaas bevindt zich in de rug van runderen en deze spier is over het algemeen niet bijzonder actief. Dit betekent dan ook dat het vlees bijzonder mals is en dat het beschikt over een fijne structuur. Deze twee kenmerken hebben dan ook zeker bijdragen aan de ongekende populariteit van dit vlees. De tournedos uit ons assortiment zijn afkomstig van Black Angus runderen uit Australië en Uruguay en Blonde d'Aquitaine runderen.
De kenmerken van een tournedos
Mocht je nog niet bekend zijn met een tournedos, dan kunnen wij je garanderen dat je iets gemist hebt. Dit vlees staat namelijk bekend om zijn ultieme malsheid, maar daarnaast kan je zeker ook een overheerlijke smaak verwachten. De malsheid wordt gerealiseerd doordat er in het vlees geen sprake is van bindweefsel en dit stuk behoort dan ook tot één van de meest malse stukken die worden gesneden uit een rund. Daarnaast is het vlees relatief mager, omdat er vrij weinig vet rondom het vlees is terug te vinden. Dit maakt een tournedos dan ook zeer geschikt om te verwerken in een (vetvrij) dieet. Wil je de meest heerlijke malsheid ervaren? Kijk dan naar een tournedos van Australisch Wagyu rundvlees.
De bereiding
Wanneer je het beste wilt halen uit jouw tournedos is het belangrijk dat je veel aandacht besteedt aan de bereiding. Een onjuiste bereiding kan er namelijk voor zorgen dat de smaaksensatie enigszins verloren gaat en hier zit je natuurlijk absoluut niet op te wachten. Qua bereiding heb je zowel de keuze uit de pan of de barbecue. In ieder geval is het van belang dat je het vlees voorafgaand aan de bereiding minstens een uur laat ontdooien. Marineer het vlees vervolgens met zout, peper en eventueel een andere rub naar keuze. Bak het vlees aan beide kortstondig op een hoge temperatuur. Dit zal er namelijk voor zorgen dat er een knapperig randje zal ontstaan. Verlaag vervolgens de temperatuur van de pan of barbecue en bak beide zijden zo’n 2 tot 3 minuten afhankelijk van de gewenste gaarheid die je wilt bereiken. Afsluitend laat je het vlees 5 tot 10 minuten rusten in aluminiumfolie. Dit zorgt er namelijk voor dat de smaaksappen evenredig verspreid worden binnen de tournedos. Serveer het vlees vervolgens in z’n geheel of snijdt het in dunnere plakken.
Neem contact met ons op voor meer informatie
Contact opnemen met de klantenservice van LeJean VleesAtelier is mogelijk op het moment dat je behoefte hebt aan meer informatie. Onze medewerkers staan klaar om je adviseren, waardoor jij vervolgens in staat bent om een weloverwogen beslissing te maken. Bel naar +31 70 201 70 34 of stuur een e-mail naar [email protected]. Wij komen zo spoedig mogelijk bij je terug met een duidelijk antwoord op je vraag over een tournedos uit ons assortiment.