Varkenspoot
Altijd al eens een varkenspoot willen proberen? Dan kunnen wij je vertellen dat je hier bij LeJean VleesAtelier zeker goed zit. Varkenspoten zijn te bereiden op vele verschillende manieren, maar toch merken wij dat ons land hier nog niet echt warm voor loopt. Enorm zonde wanneer je het ons vraagt, want met dit stuk vlees haal je zeker iets unieks in huis. Vandaar dat wij je ook zeker willen aanraden om kennis te maken met de varkenspoten uit ons assortiment.
Wat is een varkenspoot?
Waarschijnlijk hoeven we je niet precies te vertellen wat varkenspoten nu precies zijn, want de benaming laat niks aan de verbeelding over. Toch kan het zo zijn dat je nu niet direct aan een smaakvol gerecht wanneer je naam van dit vlees voor het eerst leest. Dit begrijpen wij dan ook als geen ander, maar wij willen je aanraden om jezelf niet te laten afschrikken door de benaming. In bijvoorbeeld Duitsland worden varkenspoten al jarenlang gegeten en gebruikt als basis voor erwtensoep. Ook wanneer je echter geen fan bent van erwtensoep kan je prima uit de voeten met een varkenspoot, aangezien het ook in z’n geheel bereid kan worden. Een ander opvallend kenmerk van de poot is dat deze beschikt over een zwoerd. Dit is met andere woorden een vetlaag rondom het vlees die voor extra smaak zal zorgen. Eventueel is het mogelijk om deze vetlaag te verwijderen, maar dit is iets wat wij over het algemeen afraden.
De mogelijkheden van een varkenspoot
Een varkenspoot wordt ook weleens een schweinehaxe genoemd en mogelijk dat je hierdoor wat nieuwsgieriger bent naar de smaak van dit vlees. Varkenspoten kunnen op vele verschillende manieren in een gerecht verwerkt worden. Zo is het mogelijk om dit vlees in z’n geheel te bereiden, zodat je bijvoorbeeld lekker ongegeneerd kunt kluiven, maar daarnaast kan je er ook voor kiezen om dit vlees te bereiden en vervolgens in kleinere plakken te snijden. Over de smaak hoef je je tevens geen enkele zorgen te maken, aangezien wij alleen het beste (Hollands) varkensvlees in ons assortiment opnemen. Dit betekent vlees dat afkomstig is van varkens die leven onder gunstige leefomstandigheden. Zo hebben de dieren bijvoorbeeld meer dan genoeg leefruimte en krijgen ze enkel en alleen natuurlijk en gezond voedsel toegediend. Dit zorgt dan ook voor een smaaksensatie die gewoonweg niet te vergelijken valt met varkensvlees van je lokale supermarkt of slager.
Aan de slag met de bereiding
Er bestaat een grote kans dat je nog nooit een varkenspoot hebt bereid. Vandaar dat wij je graag even willen voorzien van meer informatie. Voordat je aan de slag gaat met de bereiding is het in ieder geval van belang dat je het vlees op kamertemperatuur laat komen. Snijdt vervolgens een ruitjespatroon in het vlees en marineer het met ingrediënten naar keuze. Het ruitjespatroon zorgt ervoor dat de marinade goed in het vlees trekt, waardoor je verzekerd bent van nog een smaakvollere varkenspoot. Schroei het vlees eerst dicht op een hogere temperatuur en bij voorkeur in een pan met een dikke bodem. Wanneer er een goudbruine rand is ontstaan haal je het geheel van het vuur en laat je de varkenspoot verder doorgaren in de oven. Dit kan wel zo’n 3 uur in beslagnemen bij een temperatuur van 160 graden Celsius. Grill het vlees tot slot in de oven af op een hogere temperatuur en laat het geheel enkele minuten rusten. Voeg eventueel nog ingrediënten toe je die lekker vindt smaken en snijdt de varkenspoot in kleine plakken of serveer het in z’n geheel.
Vragen en/of opmerkingen?
Voor vragen of opmerkingen kan je terecht bij onze klantenservice. Zij staan klaar om te helpen en kunnen je eventueel voorzien van advies op maat. Bel naar +31 70 201 70 34 of stuur een e-mail naar [email protected] voor meer informatie over een varkenspoot van slager LeJean VleesAtelier.